Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Keszthelyi fogasszelet

Hozzávalók: 70 dkg filézett fogas, só, őrölt fehérbors, 4 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 20 dkg gomba, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyem zöldje.

A fogasszeleteket besózzuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A halszeleteket lisztben megforgatjuk, majd 2 evőkanál olvasztott vajban megsütjük. A maradék vajban megpároljuk a hagymát, és hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot meg a szeletelt gombát. Fehérborral felöntjük és kiforraljuk. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük petrezselyem zöldjével. Tálalás előtt a fogasszeleteket a ragura helyezzük, és megvárjuk, hogy átforrósodjon. Petrezselymes burgonyával kínáljuk.

Húsos-sajtos töltött paradicsom

Hozzávalók: 2 lilahagyma, 2 evőkanál olívaolaj, fél kg darált hús, só, bors, 2 szál angol zeller, kakukkfű, snidlinghagyma, 8 paradicsom, 30 dkg juhsajt.

Megtisztítom és finomra vágom a hagymát, majd üvegesre párolom az olajon. A húst hozzáadom, és fehéredésig kevergetve-forgatva sütöm. Ízlés szerint sóval-borssal fűszerezem. A zellert megmosom, megtisztítom, és vékony szeletekre vágom. A kakukkfüvet leöblítem, lerázom róla a vizet, leszedem a leveleit, majd a zellerrel együtt a húshoz adom, és együtt párolom. A megmosott paradicsomról levágom a tetejét – a „kalapját” –, a húsát kivágom, és egy szitán átpréselem úgy, hogy a levét felfogom. Közben a sütőt 200 fokra felmelegítem. Az „üres” paradicsomokat egy hőálló tálba egymás mellé teszem, és megtöltöm a darált hússal. Rámorzsolom a sajtot, befedem a kalappal, és aláöntöm a paradicsom levét. Sóval, borssal fűszerezem. A töltött paradicsomot körülbelül 15 percig sütöm, majd tálaláskor kakukkfűvel, esetleg snidlinggel díszítem. Friss kenyérrel és salátával fogyasztható.

Ezek is érdekelhetnek