Olaszliszkáról jöttem

Nem magyarázni próbálom a megmagyarázhatatlant, hanem megérteni. A jogalapom hozzá mindössze annyi, hogy egy zempléni kis falucskában még láttam boldog cigányokat is, akiket írni, olvasni tanítottam este hattól az analfabéta tanfolyamon mindaddig, amíg az asszonykák csendben el nem szunyókáltak a padban.

ABCPalágyi Béla2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Olaszliszkáról jöttem

Hogy most gondolatban beköltözöm egy faluszéli roma házába, ahol az ablak széttépett nejlonzacskó, és belehallgatok az éjszaka csöndjébe akkor, amikor már széthúzzák a lopott áram két drótját, hogy sötét legyen, hallom, amint különös folklór születik. A világ onnan nézvést egy hadszíntér, drótakadályokkal, melyekben akár áram is lehet, taposóaknákkal, fegyveres ellenséggel, akiket a rendőrök, kommandósok testesítenek meg, no és a Gárda… Itt már nevek sorjáznak áldozatokról, akik felmagasztosulnak, akár a muszlin világ öngyilkos merénylői, példájukon „hősök” születnek, elhatározások fogannak, és legközelebb, mikor kivonul a helyszínre a „yard”, már öntudatos ellenségként várják őket. Mindenki kreál a rendőr elleni háborúhoz privát okot, börtönben ül a bratyó, a fater, a keresztapa, ez pedig a családban akár magyarázat is lehet a szétvert járőrkocsira, a tokból kikapott pisztolyra, melyben hét lőszer lapult, szerencsére nem volt csőre töltve, így amikor a tettes a rendőrökre fogta, még nem volt tűzkész állapotban. Van magyarázat a megvert tanárnőre is, aki szintén a lelki drótakadályon túl teszi a dolgát. Ott, este, a fülledt melegben kommentálták a választást is. „Ezek győztek!” – mondta az, akire hallgatnak a többiek, és ezzel tovább magasodott az őket körülvevő képzeletbeli fal, mert mindenki tudta, kik ezek az „ezek”.

„Roma vagyok, Olaszliszkáról!” Szeretném látni az arcát annak a munkaadónak, aki áruterítőt keres a boltjába és ezzel a belépővel ajánlanám magamat. Valahol húzni kellene egy tűrésvonalat, amihez az lenne írva: „eddig, és ne tovább!” Ennél a jelnél sorakoznának fel a jogvédők, akik most szolgálati autóval zúgnak a helyszínre, és már félúton beazonosítják a sötét terepjárót. Ide kellene állni, mint rajtvonalra, a hivatásos rendcsinálóknak, a rendpárti romáknak, és vigyázni, hogy senki át ne lépje. Merthogy ami azon túl van, az az emberi élet mindenhatósága, a magántulajdon szentsége, a köznyugalom érinthetetlensége. Álom? Az, de álmodni csak merészet szabad!

Ezek is érdekelhetnek