Szapora rózsakakadu

Van, amiben az Európai Unióban élen járók vagyunk. Ki gondolná, hogy éppen a rózsakakaduk tenyésztésében.

ÁllatbarátTóth Zsigmond2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Szapora rózsakakadu

Egészen a nyolcvanas évek elejéig nyúlnak vissza a gyökerek, amikor egy nem mindennapi szállítmánynyal gazdagodott a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ausztráliából, a melbourne-i állatkertből egy rózsa- és csupasz szemű kakadukból álló népes csapat érkezett, meglepően jó kondícióban. Ezek a példányok viszonylag hamar és gyorsan megszokták az itteni éghajlatot. A rendszerváltás viharában a madarak hazai tenyésztők tulajdonába kerültek, ahol nemsokára megjelentek az első szaporulatok is. Hazánk éghajlata kiválóan alkalmas tenyésztésükre.

Mivel Ausztráliából, hazájából 1976 óta kereskedelmi célra tilos a kivitelük, így csak esetenként, állatkerteknek engedélyezik az exportot. A tilalmat megelőzően viszonylag olcsó állat volt a madárpiacokon, így Nyugat-Európában nemigen törődtek a tenyésztésével; ezzel is magyarázható, hogy áruk a mai napig is évről évre növekszik. A hazai tenyésztők több olyan mesterfogásra rájöttek, melynek eredményeképpen rózsakakadu-nagyhatalomnak számítunk. A magyar rózsakakaduk még Thaiföldre, Malajziába, Szingapúrba, Észak-Koreába, sőt Mexikóba is eljutottak.

A nagy papagájok általában igényes párválasztók, ám a rózsakakadu hímek megelégszenek a számukra kijelölt arával. A tojók négy-, a hímek hároméves korukban foghatók tenyésztésbe, és hosszú évtizedeken keresztül szaporodóképesek maradnak. Megfelelő tartás mellett akár a nyolcvan évet is megélhetik. Akár tíz fiókát is nyerhetünk évente egy jó pártól. Egy pár elhelyezésére egy négy méter hosszú, másfél méter széles és két méter magas kerti röpde felel meg, melyhez fagymentes védőháznak kell csatlakoznia.

Takarmányozásuknál fontos, hogy az minél természetesebb és változatos legyen. Az alaptakarmánynak számító keveréknek negyven százaléka napraforgó, tíz-tíz százaléka köles, fénymag és zab, öt-öt százaléka pedig kendermag, lenmag, búza, dió vagy mogyoró, kukorica és árpa legyen. A vadonban végzett begytartalom-vizsgálatok alapján bizonyított, hogy rendszeresen fogyasztanak rovarokat és más apró gerincteleneket, ezért folyamatosan biztosítsunk számukra állatifehérje-forrást. Ezt legegyszerűbben lisztkukaccal, kutyatáppal vagy főtt csirkehússal tudjuk megoldani.

Nemcsak hazánkban, hanem a vadonban is igazi sikermadárnak számít, a hatalmas öntözőrendszerek és az erdőirtások kedveznek terjedésüknek. Ugyanis szeretik a hatalmas nyílt síkságokat, a megritkított erdők faodvai kedvelt fészkelőhelynek számítanak. Hazájukban, ha nem is tűzzel-vassal, de sörétes puskával és méreggel irtják őket, mert a gabonatáblákban hatalmas károkat okoznak. A rózsakakaduk gyümölcsösökben ritkábban fordulnak elő, de jaj annak a farmernak, akinek ültetvényét egy több százas rózsakakadu-csapat lepi el, mert nemcsak a termést dézsmálják meg, hanem a fiatal hajtásokat, rügyeket is lerágják.

Hazánkban mintegy ezer példányt tartanak belőle. Ezenkívül még Új-Zélandon van ilyen nagyságrendű állománya, ahol kitartó és céltudatos tenyésztői munka árán kinemesítették a fehér és a fahéjszínű változatokat is. Most már rajtunk a sor: a tarka színváltozat talán nálunk fog először megjelenni.

Ezek is érdekelhetnek