Reszkessetek, patkányok!

Hogy mi az alapkövetelmény a görénnyel szemben? A jó vadász legyen rámenős, sportos, és találja meg a patkányt!

ÁllatbarátDr. Böő István2009. 08. 31. hétfő2009. 08. 31.
Reszkessetek, patkányok!

Kevesen gondolunk a zsebből kedvesen kikandikáló vagy pórázon vezetett vadászgörény láttán, hogy ő egy ragadozó. Elődjeit már a rómaiak is vadászatra használták, régen a tanyasi kamrákat és a malmokat védte az egerektől és a patkányoktól. Ez a szerepe mára ismét felerősödött, főként a patkányokkal erősen fertőzött területeken. Nemcsak azért, mert a ház körüli rágcsálóirtásban is egyre jobban terjednek a hagyományos, ökológiai szempontokat is figyelembe vevő módszerek, de azért is, mert az irtószerekkel végzett szakszerűtlen patkányirtás a környezetre nézve veszélyes is lehet.

Nem mindegyik vadászgörény alkalmas vadászatra, ráadásul arra meg is kell tanítani. A zsákmány iránt már kölyökkorában sem érdeklődő, hamar kifáradó, hízékony egyedeket továbbtenyészteni sem érdemes. A betanítás fázisai (a gazdával, a környezettel, társkutyával való kapcsolat kialakítása, hangjelre tanítás, zsákmányállatra történő trenírozás) a tenyésztőtől türelmet és időt igényelnek. Fontos az állat féregtelenítése és vakcinázása (veszettség elleni védőoltás, kombinált oltás) is.

De mire figyeljen az a felhasználó, aki a vadászgörényt patkányirtásra rendeli meg? Patkányvadászatra leginkább a fél kiló körüli nőstények alkalmasak. Érdeklődjük meg, milyen távolságból hozták azokat, előttünk a nap folyamán már dolgoztak-e másutt is. Az éhes és szomjas állatot bevetés előtt meg kell etetni és itatni: tojássárgájával kevert húspéppel és tejjel. A görény gazdáját tájékoztatni kell arról, hogy a munkát megelő¬zően végeztek-e a helyszínen mérgezést, ha igen, mikor. Különösen veszélyesek lehetnek a húsba kevert, járatokban lévő patkánymérgek, hiszen azokat a görény is felveheti.

Amíg a görény dolgozik, az idegen kutyákat feltétlenül meg kell kötni vagy be kell zárni. Gyakran előfordul, hogy a patkányjárat a szomszédban végződik, és a kijáraton felbukkanó görényt a kutya azonnal összeroppantja, sőt megtörtént, hogy a szomszéd ütötte agyon. A patkányirtás akkor a legeredményesebb, ha a görény trenírozása vele összeszoktatott kutyával, terrierrel együtt történik. A társkutya feladata a föld feletti munka, vagyis annak jelzése, hogy van-e patkány a járatokban, majd a görény által kiugrasztott patkány megfogása. Olyan esetek is vannak, amikor a vadászgörény a járatban harcba száll a patkánnyal és már ott végez vele. A görény harapásakor szájzár lép fel: ha ellenfelét elkapta, addig el nem engedi, míg bármilyen életjelet érez rajta.

Már a vadászgörény viselkedéséből következtetni lehet a patkányvadászat sikerére. Amikor a lakottnak vélt járat bejáratát hosszasan szimatolja, a lyuknál a földet kaparja, szőrzete felborzolódik, akkor megérezte a zsákmány szagát. Azonban, ha a járatba bemenni sem akar vagy onnan pár másodperc múlva visszajön, ott nincs patkány. Ha farával lassan hátrálva érkezik, nagy valószínűséggel zsákmányát már kifelé vonszolja. Ha a fészekben fiókákat talál, azokat egyenként hordja ki.

Ezek is érdekelhetnek