Teknősbarátok mórjai

Kazinczy László, amikor kisfiúként megkapta élete első teknősét, nem gondolta, hogy hosszú évtizedeken keresztül fogja gyűjteni, szaporítani ezeket a különleges páncélosokat. Ma már több száz állatot gondoz budai kertjében, ahol valóságos szárazföldi teknősparadicsomot alakított ki.

ÁllatbarátTóth Zsigmond2009. 08. 21. péntek2009. 08. 21.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Teknősbarátok mórjai
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Szerencséjére a telek adottsága kedvez nekik, a teraszosan kialakított meredek hegyoldalban már-már mediterrán mikroklíma alakult ki. Lászlónak különösen a mórteknős-gyűjteménye figyelemre méltó, mellyel nemzetközi elismerést is szerzett, hiszen génmegőrzés céljából is tenyészti őket.

A mór teknős nem csak Észak-Afrikában és Délkelet-Európában őshonos, hiszen Törökországban, a Kaukázusban és Iránban is él a vadonban. Ezekben az országokban a népességrobbanás a mezőgazdaság terjedésével együtt oly fokú élőhelypusztuláshoz vezet, ami a teknősök számára is végzetessé válik. Ez egy-egy ritka alfaj vagy változat kipusztulásához is vezethet. Megmentésük a helyszínen nem mindig lehetséges, de bízhatunk abban, hogy ha ezekben a szegény országokban a természettudatos gondolkodás a lakosság körében megszilárdul, egyszer újra visszatelepítik a ma fogságban tartott példányokat vagy azok utódait. Ezért nagyon fontos, hogy valóban csak az azonos területről származó egyedeket tartsák együtt, kizárva a nem kívánt kereszteződéseket. Ki gondolná, hogy például csak Marokkóban az északi mór teknősök a déliektől jócskán különböznek, míg a szomszédos Algériában élők majd háromszorosai az előbbieknek. De az sem mindegy, hogy hegyi vagy sík vidéki elterjedésűek – ez színben és méretben egyaránt különbséget jelent. Mivel egy-egy folyó áthatolhatatlan akadályt képez az úszni nem tudó szárazföldi teknősök előtt, megtörténhet, hogy a két parton teljesen különböző típusú állatok élnek.

A mór teknős napjainkban igen kedvelt társállat, bár tartása nagyobb kihívást jelent, mint a gyakoribb görög teknősé, ugyanis jobban igényli a meleget. Általában szeptemberben, októberben kerülnek a díszállat-kereskedésekbe a hazánkban született kis teknősök, melyek karácsonyra el is kelnek. Annak ellenére, hogy a páncélos hüllők viszonylag szívós állatok, a rossz tartási körülményeket hosszú ideig bírják, mégis sok törődést, odafigyelést igényelnek. Különösen fontos, hogy táplálásuk során megfelelő mennyiségű kalciumot kapjanak, mivel a páncél kialakulásához a többi házi kedvenc testtömegéhez képest lényegesen több építőanyagra van szükségük. Ellenkező esetben a páncél meglágyul, majd deformálódik. Ez utóbbi később nemigen korrigálható, és a még súlyosabb kalciumhiány az állat elpusztulásához is vezethet.

De mindez csak egy azon sok kérdés közül, mellyel a gyakorló teknőstartó a mindennapokban szembesül. Mivel az elmúlt két évtizedben Kazinczy László tenyészetéből immár több száz kis teknős lelt új tulajdonosra, a tenyésztő elhatározta, hogy leendő boltjában ingyenes teknőstartási tanácsokkal is fog szolgálni. Az elhatározást tett követte – mára a kis pesthidegkúti bolt a teknősbarátok Mekkájává vált.

Ezek is érdekelhetnek