Hobbityúkra nem fáj a foguk

Van egy porta Kisgyőrben, ahol alig lehet eligazodni a sokféle baromfi és galamb között. Bár a pompás sereglet jó része konyhára kerül, gazdájuk különleges fajtákat is nevel.

ÁllatbarátKeresztény Gabriella2009. 09. 19. szombat2009. 09. 19.
Hobbityúkra nem fáj a foguk

Birinyi Imre, a Miskolc és Vidéke Galamb- és Kisállattenyésztők Egye­sületének elnök­helyettese még Európa-díjas galambbal is büszkélkedhet. A háromgyerekes család tíz éve költözött egy miskolci panellakásból az erdőkkel körülvett Kisgyőrbe. Mivel a férfi gondnok a miskolci ügyészségen, naponta ingázik a nejével. A reggelt tollasainál kezdi, és munka után is hozzájuk indul. A zöldséges-gyümölcsös kertet együtt művelik, ám madarait csak ő gondozza.

– Az állatszeretetet falusi nagyszüleimtől örököltem. Minden mást szakkönyvekből és tenyésztőktől tanultam – meséli a 47 éves férfi a gyöngyösöktől zajos kertben, ahol három galambház is van. A baromfiudvart sűrű háló védi az erdő rókáitól. – Mikor idejöttünk, galambokkal és tojóhibridekkel kezdtem. A tyúkokat, mivel földünk nincs, pénzen vett kukoricán, búzán, zabon kikupáltam, és olyan tojásaik, finom húsuk lett, hogy az csuda! Ugyanakkor vannak díszgalambjaim is, a budapesti és az angol rövid csőrű például a világ legkisebb galambjai közé tartozik. Nagyon különlegesek, hiszen dajkagalamb nélkül elpusztulnának a fiókáik.

– A dajkának mi a szerepe?
– A fiókák nevelése. Többfajta galambom van, közülük főleg az arab dobos és a pávagalamb alkalmas a dajkaságra. A rövid csőrű ugyanis nem tudja etetni a szintén rövid csőrű utódokat. Hobbiból tartok aranyfácánt is. Tenyésztőtől kap­tam a tojásokat, egy papa­gáj­párért cserébe. Most három hónaposak, három kakas és egy tyúk kelt ki, ami nem jó arány, ráadásul testvérek, ezért vérfrissítésre lesz szükség. A kakas úgy kétévesen lesz aranyszínű, a tojó barna marad. Volt három struccom is: Magda, Ella, Barnabás. Naptár szerint kaptak nevet, akkor keltek. Túladtam rajtuk, mert folyton rumlit csaptak ezen a kis udvaron.

A kis udvar tarkasága lenyűgöző! Van hófehér selyemtyúk, még a fogása is finom – ő is hobbityúk! Van húsz gigant gyöngytyúk, melyek nagyobb testűek a hagyományosnál, három kilóra is megnőnek. A hangjuk fülsiketítő, gazdájuk viszont, ha a szomszédok kibírják, bővítené az állományt, mert a húsuk finom. Ám tojásuk drága étek lenne, mert 300 forintért is el lehet adni a galamb- és kisállattenyésztők monori börzéjén. Birinyi Imre a díszbaromfik tojásainak zömét is ott vásárolta: például a kis japánokét, a bráma nevű nagy testű tyúkét, aminek tollas a talpa. A folverk (csak a nyaka és a farka fekete, a tolla napsárga) se olcsó. A gödöllői génbanktól szerzett tojásokból ősi magyar kendermagos és erdélyi kopasz nyakú kelt. Keltetőgépen, pedig a japán tyúkok is kiváló kotlósok. És a japán fürjekről még nem is szóltunk! A mintegy 30 apró madárka vitaminokban gazdag tojásait a gazda felesége nyersen fogyasztja, olykor fürjleves is készül belőlük.

A pulykái is mind más színűek a vásárokon összeválogatott tojások miatt. Van néma és mulard kacsája is, amelyek a fagyasztóba kerülnek, mint a pulykák zöme is. A Birinyi-féle baromfihús ugyanis ezerszer jobb a tápos boltinál. Érezni rajtuk, hogy mit tesz a búza, a kukorica és a kertben termett zöld lucerna. Mikor búcsúzóul megkérdem, hogy a hatalmas kendermagos kakas miért a pulykák között bóklászik, gazdájuk felnevet. – Mert összeverekednek a kis japán kakassal, és ezt a nagy mamlaszt mindig a kis Japi győzi le!

Ezek is érdekelhetnek