Kedvencének őshazája Afrika

A kutyák háziasítása az emberiség bölcsőjében, Afrikában történhetett – erre következtet egy amerikai genetikai vizsgálat.

ÁllatbarátUjlaki Ágnes2009. 09. 05. szombat2009. 09. 05.

Kép: Németjuhász kutya Piliscsabán, harapós kutya táblával. Kutya a kerítés mögött. 2005.04.09. fotó : Pál Anna Viktória

Kedvencének őshazája Afrika
Németjuhász kutya Piliscsabán, harapós kutya táblával. Kutya a kerítés mögött. 2005.04.09. fotó : Pál Anna Viktória

Korábbi nézet szerint a kutyák domesztikálása Kelet-Ázsiában kezdődött, ám a legutóbbi vizsgálat, amely az afrikai kóbor kutyák DNS-vizsgálatán alapul, egész másra enged következtetni.

A Cornell Egyetem kutatói Egyiptomban, Ugandában és Namíbiában hajtották végre a kutyák DNS-vizsgálatát, majd ugyanezt elvégezték fajtatiszta, afrikai eredet kutyákon, ahogy Puerto Ricó-i kóbor ebeken és amerikai keverékeken is. Mint kiderült, az afrikai kutyák esetében a genetikai változatosság éppen olyan széles volt, mint a korábban vizsgált kelet-ázsiai ebeké. A fajok genetikai változatossága származási helyükön a legnagyobb, mivel a faj hosszabb ideig élt az adott helyen, így több ideje volt, hogy sokszínségre tegyen szert.

Ezért a kutatók bizonyítottnak látják, hogy a legkorábbi ember már magához szelídítette a kutyát – és ez Afrikában történt.

Ezek is érdekelhetnek