Keselyű-show Spanyolországban

Ezután büntetlenül kint hagyhatják a földeken a gazdák az elpusztult állatok tetemét. Az év első felében hozott döntésével az Európai Parlament hatálytalanította azt a korábbi rendelkezést, amely kötelezővé tette az elhullott jószágok elföldelését. Aminek egyik következménye az lett, hogy a keselyűk táplálék nélkül maradtak és a kihalás szélére sodródtak.

ÁllatbarátValló László2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.
Keselyű-show Spanyolországban

Az unió rendelkezése nyomán megmenekülhet az egyik legismertebb dögevő madár, a dögkeselyű – legalábbis Európában, annak is a déli részén, ahol leginkább előfordul. Ez a tekintélyes méretű, másfél-két kilogrammos, 60-80 centiméter hosszú és 150-180 centiméter szárnyfesztávolságú szárnyas főként dögöt eszik, de például az Afrikában élő példányok szívesen elcsemegéznek a strucctojással is. Mivel gyönge csőrükkel nem tudják föltörni, ezért keresnek egy követ, amivel addig dobálják a tojást, míg el nem törik.

Európában a spanyol természetvédők már korábban is felkarolták a dögevő madarak ügyét: az ország több helyén is állandó etetőhelyeket hoztak létre. A turisták számára a Riaza folyó kanyonja mentén pedig olyan „éttermet” alakítottak ki, ahová a környékbeli madarak rendszeresen összesereglenek. A magaslatokról a turisták megcsodálhatják az elhullott állati tetemek fölött köröző, majd azokra alászálló dögevőket. A nem mindennapi keselyű-show menüjét elhullott bárányok, kecskék, disznók tetemei alkotják, amelyeket kora hajnalban tesznek a madarak által már jól ismert helyekre. E munkálkodás nyomán a keselyűk megszaporodtak Spanyolországban, napjainkban mintegy háromszáz példányuk költ a Riaza kanyonja menti különleges szépségű vidéken.

Az Európai Parlament döntése nyomán várható, hogy Európa szerte több lesz a „mezei étterem” a keselyűk számára, ami kedvez a szaporodásuknak, s így megmenekülhetnek a kihalástól. Remélhető, hogy kiköltöznek majd a városokból is, ahová végső kétségbeesésükben lopakodtak be.

Ezek is érdekelhetnek