Tudtad? Rossz kutya nem létezik!

Hirdetés – A kutya több tízezer éve az ember leghűségesebb társa, azonban csak az elmúlt évtizedekben kezdtünk el behatóan foglalkozni viselkedésével, pszichéjével, jólétével. Szerencsére a felelős állattartás egyre szélesebb körben válik normává, így egyre több kutya élheti le méltó körülmények között az életét. Ha te is imádod a legnagyobb kisállat fajt és szeretnél mindent megadni kedvencednek, a következő információk hasznosak lehetnek számodra.

ÁllatbarátPR cikk2021. 02. 26. péntek2021. 02. 26.
Tudtad? Rossz kutya nem létezik!

A kutya nem ember

Sokan tekintenek úgy kutyájukra, mintha egy szőrös gyerek lenne. Bár az igaz, hogy a magasabb intelligenciával rendelkező kutyafajták/egyedek értelmi szintje nagyjából egy kétévesével egyenlő és valóban úgy lehet kötődni hozzájuk, mint egy családtaghoz, elvesztésüket pedig ugyanúgy meggyászoljuk, mint az emberekét, mégis egészen más fajta törődést és nevelést igényelnek. A babusgatás és a gyerekként kezelés a kutyák számára értelmezhetetlen kommunikáció, ami akár súlyos viselkedés zavarok kialakulását idézheti elő. Ezért jobb, ha megtanulod, hogyan kommunikálj négylábú kedvenceddel, a kutya ruha csak azért kerül az állatra, mert fázik, táljába pedig csak kutyaeledel kerül.

Fotó: Canva.com

Az együtt töltött idő fontosabb, mint gondolnád

Bár a felelős állattartás egyre szélesebb körben normalizálódik, sajnos még mindig sokan vannak, akik leragadtak annál az elgondolásnál, hogy “a kutya láncra való, moslékot, csontot eszik és házat őriz”. Persze a kinti kutyatartás sem ördögtől való, amennyiben gondoskodsz arról, hogy jó minőségű kutyaház (ha télen is kint éjszakázik, az is fontos, hogy szigetelt legyen), az állat méretének megfelelő kenel vagy kutyaketrec és friss víz mindig álljon kutyád rendelkezésére. Emellett egy kertben tartott kutya ugyanúgy unatkozik és épp olyan magányossá tud válni, mint lakásban tartott társai, ezért vidd el naponta sétálni és ügyelj arra, hogy legyen lehetősége póráz nélkül is levezetni fölösleges energiáit. Utóbbira kiváló megoldás lehet valamilyen kutya játék dobálása vagy kerestetése. Ne feledd, vannak olyan rövid szőrű (pl. agár) és kis méretű (pl. tacskó) fajták, melyek egyáltalán nem alkalmasak kinti tartásra!

Fotó: Canva.com

“Rossz kutya” nem létezik, csak rosszul kezelt helyzetek vannak

Egy kutya soha nem rossz, maximum bizonyos dolgok rosszul rögzültek nála. Ha például egy kutyakölyök bepisil, azt biztos, hogy nem bosszúból vagy rosszaságból csinálja, csupán még nem tanulta meg, hogy nem szabad, ráadásul fiatal korából fakadóan még sokkal kisebb a hólyagja és rövidebb ideig bírja. Ezért soha ne szidd le, mert azzal csak fölösleges frusztrációt okozol neki, amit aztán pótcselekvésekkel fog levezetni. Inkább próbáld ki kutyapelenka és egy kis türelem segítségével szobatisztaságra nevelni. Minden kutyának szüksége van egy számára kristálytisztán értelmezhető szabályrendszerre, melyhez a megfelelő nevelési módszereket a leghatékonyabban kutyaiskolában sajátíthatjátok el. A folyamathoz biztosan szükséged lesz néhány felszerelésre. Ezek beszerzése nem okozhat problémát, hiszen a legtöbb kisállat kereskedés és számos webshop kínálatában fellelhető rengeteg féle kiképző nyakörv, hám és kutyapóráz, jutalomfalat és sok egyéb hasznos eszköz.

 

Ezek is érdekelhetnek