![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17441053_auto_resized.png?ver1)
Dühöngenek a nézők Párizsban, átverték őket, nem látnak semmit a megnyitóból
origo.hu
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17441053_auto_resized.png?ver1)
Ha sütőtök, akkor nagydobosi. Legalábbis az ínyencek szerint, akik esküsznek rá, hogy a százféle sütőtök közül messze a dobosi a legjobb, amit egykor, hasonlóan a milotai dióhoz, még a londoni tőzsdén is jegyeztek. Igen ám, de azóta eltelt majd' száz év, és a hírnév alaposan megkopott. Nemrég azonban új utakra terelték mind a termesztését, mind az értékesítését, s már néhány hónap alatt kiderült, jónak ígérkezik az irány.
Nyírparasznya egy a sok nyírségi falu közül, ahol be kell osztani minden fillért, hogy talpon maradjon a közösség, s egy kicsit előbbre is tudjon lépni. Mint a környéken majd mindenütt, sajnos a földek is nagyon gyengék, az átlag alig haladja meg az öt-hat aranykoronát, ahol szép búza- vagy kukoricatermésre nemigen van kilátás. A sovány homokot viszont szereti a gyümölcs, és a kötöttebb részeken a zöldség is megterem. Kellő tárolóépületek hiányában azonban a gazdák kénytelenek szinte lábon eladni a termést. „Igen, ha lenne egy rendes hűtőházunk!” – hallatszott sokáig a sopánkodás, amit a parasznyi önkormányzat hallott meg legelőször. S ha már meghallotta, lépett is. Egy sikeres pályázat révén három éve egy korszerű zöldségfeldolgozót és hűtőházat épített, melynek második üteme tavaly nyáron fejeződött be.
Az épületeket a szomszédos vajai, zöldségtermesztéssel és -feldolgozással foglalkozó vállalkozók vették először használatba, pár hónapja pedig egy újabb partner jelezte az együttműködési szándékát. Mégpedig a nagydobosi sütőtök legtapasztaltabb termesztője és termékfejlesztője, a Mátészalkán élő Filep László és csapata, aki a rendszerváltás után szinte egyedüliként tartotta fent a dobosi tök nimbuszát, de az elmúlt években rá kellett jönnie, hogy rengeteg az országban a kontár, ma már minden létező tököt nagydobosiként termesztenek, árulnak, alaposan lerontva annak hírnevét.
No, itt jöttek a képbe a nyírparasznyiak, akik örömmel vették a nagy tapasztalatokkal rendelkező szalkai termesztő és forgalmazó szakember együttműködési szándékát.
– Nem állítom, hogy ebből fog meggazdagodni a falu, de fél tucatnyi helyi embernek munkahelyet teremtünk, és hamarosan tisztes bevételt is eredményezni fog az együttműködésünk – mondja Nyírparasznya polgármestere, Szabó János, aki agrármérnökként maga is gazdálkodik, s így a földből élők értékesítési gondjaival is tökéletesen tisztában van. – Én is azt vallom, hogy ha munka van, ha bevétel van, akkor az egyén meg a közösség is gyarapodhat. Mert hiába építünk mi modern kultúrházat, hiába térkövezzük ki a falu főterét, ez az ott élők megélhetéséhez vajmi kevéssel járul hozzá. Nem véletlen az, hogy a peremterületen élő magyar falvak lakossága folyamatosan csökken. Ha nem talál kapaszkodót, a fiatalok nagy része elvándorol. A mi falunk hál’ istennek tartja az ezres lélekszámot, de ha továbbra is olyan bizonytalan például a gyümölcs vagy a zöldség értékesítése, mint az elmúlt években, akkor félő, hogy nálunk is megindul az apadás. A Filep Lászlóval kötött megállapodásunk biztos alapokon nyugszik, s talán kicsi lépésnek tűnik, de az a fontos, hogy megtettük. Az ő szakmai tapasztalataira alapozva egy integrált töktermesztésbe fogott a környék, a terményt pedig mi vesszük át, mi szelektáljuk, daraboljuk, csomagoljuk, s juttatjuk el a kereskedelmi láncok kihagyásával a vevőhöz, aki biztosan nem csalódik, mert garantáltan jó minőségű sütőtököt kap.
Annak is a legjavát, teszi hozzá Filep László, aki a dobosiból egy új fajtát nemesített ki, a téli parázs tököt.
– A téli parázs az elődjénél jóval nagyobb, tíz-tizenöt kilós, kicsit magasabb, s nem annyira barázdált, mint a dobosi – magyarázza. – A parasznyiakkal kötött megállapodás nyomán a környező községekben tavaly már negyven hektáron termesztették a téli parazsat, ami új, prémium minőséget képvisel a sütőtökpalettán. Természetesen nagyon szigorú minőségi követelményeket támasztunk a termelőkkel s a termékkel szemben, csomagolás előtt minden egyes darabot külön-külön minősítünk. A parasznyi zöldségfeldolgozó üzem dolgozói minden tököt meglékelnek, a léket megsütik, aztán jön az ízlelés. Ha megfelel az általunk támasztott követelményeknek, következhet a darabolás, a postázás. Elmondhatom, hogy kétharmaduk tökéletes. A fennmaradó harmad is megüti a piacokon kapható sütőtökök átlagát, de mi ezt nem forgalmazzuk, takarmányként hasznosítjuk. Az igazat megvallva eddig – míg családi vállalkozásban mi magunk termesztettük és értékesítettük a tököt – se voltak értékesítési gondjaink. Most pedig, hogy a legutóbbi OMÉK-on is bemutattuk a téli parazsat, ahol sokezren megismerkedhettek a fajtaelismerés előtt álló szellemi tulajdonunkkal, folyamatos a megrendelés.
A parasznyi üzem dolgozói, ellentétben a legtöbb településsel, ahol a hasonló jellegű munkákra általában a közfoglalkoztatás keretében alkalmazzák az embereket, piaci alapon minősítik, darabolják, csomagolják a csemegét. A gazdák pedig, betartva a speciális termesztéstechnológiát, az integrátorok szakmai felügyelete alatt dolgoznak, ami garantálja az egyenletes, kiváló minőségű tökök tömegét. Csak azok ma már nem nagydobosi, hanem téli parázs néven futnak.
origo.hu
metropol.hu
she.life.hu
magyarnemzet.hu
nool.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu