Hű maradt Ibrányhoz

Hetven éve szolgálja az ibrányi betegeket dr. Laskody Károly. A szabolcsi kisváros szeretett doktorja, díszpolgára a debreceni egyetem elvégzése után szinte azonnal Ibrányban kezdett, és soha eszébe se jutott máshová menni. Hiába nyugdíjas már régen, ma is gyakran bekopognak hozzá, hogy tanácsokat kérjenek tőle.

Az olvasó oldalaBalogh Géza2024. 04. 01. hétfő2024. 04. 01.

Kép: Dr. Laskody Károly 96 évesen is megőrizte derűjét, mosolyát

Dr. Laskody Károly 96 évesen is megőrizte derűjét, mosolyát
Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

A Laskody-portát eltéveszteni sem lehet Ibrányban. Hatalmas fák, valóságos arborétum közepén egy nagyobb ház, az udvaron rengeteg madár meg egy öreg, ezüstszínű Suzuki, de a legkisebb fajtából. Hófehér szakállával, barátságos mosolyával a doktor úr se hétköznapi személyiség, élettörténete pedig egészen egyedi. S talán példa is a hűségről.

– Nem akartam én orvos lenni, papnak készültem a nyíregyházi gimnáziumban. Csak aztán hallgattam az egyik cimborámra, akiből velem együtt szintén orvos lett – kíséri be a nappaliba vendégeit, s kínálja hellyel a kényelmes fotelekben. Mindenütt rengeteg könyv, újságok, köztük a Szabad Föld összegyűjtött példányai, a falakon fényképek, az ablakokban pedig a fákon átszűrődő fények. Elmélyülésre alkalmas helyszín. 

Maga a ház a nyolcvanas évek elején készült, s majdnem a doktor úr szemébe került.

– Segítettem a mestereknek felhúzni a magasba egy vödör maltert, s a kilöttyent anyag a szemembe jutott. 

A nyíregyházi kórházban kötött ki, több napos kezelés után sikerült megmenteni a látását. Az volt az első és utolsó kórházi jelenése. Illetve járt ő többször is a kórházban, de sohasem betegként. Hanem gyógyítóként. Ma is jó egészségnek örvend, s mint ahogy nevetve mondja, „jó ideje tartom a versenysúlyomat”. Reggel hatkor kel, egy kis torna, majd szerény reggeli, aztán nyakába veszi a kertet, ami majd’ akkora, mint egy futballpálya, tele rengeteg fával, bokorral, s madáretetőkkel. A teraszon is van vagy öt, cinkék, rigók zsinatolnak rajtuk. 

Az ibrányiak tulajdonképpen Trianonnak köszönhetik Laskody doktort. A nagymajtényi édesapja ugyanis nem volt hajlandó felesküdni az oláh államra, inkább áttelepült az anyaországba, s Tiszaeszláron lett kántortanító. Maradt is ott egész életében. Talán a Tisza menti gyermekkor hatására döntött házigazdánk is az orvosegyetem elvégzése után, hogy a Tisza parti Ibrányban kezdi a körzeti orvosi életet.

– Az egyetem után bent maradtam a gyermekklinikán, de erőnek erejével katonaorvost akartak belőlem csinálni, nekem meg jobban tetszett a civil élet. Hallgattam hát egy régi falumbelire, aki Ibrányban tanított, s elfoglaltam örömmel az itteni állást. Ibrány már akkor nagy község volt, több mint ötezer emberrel, meg egyetlen orvossal, Juhász Pista bácsival.

Az akkori Ibrány persze nem a mai Ibrány, akkor volt egy keskeny makadámút át a községen, a többi utca meg, pláne, ha leestek a tavaszi, ősi esők, feneketlen sár. A népes tanyaközpontok, mint Jalapár vagy Tuskovány meg négy-öt kilométerre. Biciklivel, lóháton, ökör- meg lovasfogattal, de a legtöbbet gyalog járt. És sose tudta, mikor lesz rá szükség. Minden nap délután 2-ig rendelt, egy gyors ebéd, aztán beteglátogatás, háromtól pedig ismét rendelés – ameddig csak beteg volt a rendelőben. 

Az volt az igazi hőskor. Évente 300 szüléssel, ritka éjszaka volt, amit át tudott aludni ő, meg a család. Megszámlálhatatlanul sok gyermek világrajöttét segítette. Ma már azok is nagyszülők, s egészen a közelmúltig gyakran megesett, hogy az akkori nagymama hozta a pici unokáját a doktor bácsihoz. Az akkori körorvoslást se nagyon lehet összehasonlítani a maival. Ma már mindennel szakorvoshoz küldik az ember, de az ötvenes-hatvanas években egy jó körzeti orvosnak a foghúzástól a kisebb sebészeti beavatkozásig sok mindent el kellett végezni. S nem egyszer betegszállítónak is be kellett állnia. Sürgős esetekben, például egy gyomorperforáció esetén nem volt idő órákat várni a mentőre, saját kocsijával vitte kórházba a beteget. 

Szabadidejében legszívesebben méhészkedett, egy időben még a helyi méhészek szakcsoportját is vezette. Volt, mikor száznál is több méhcsaládja volt, de a rengeteg elfoglaltság miatt csak éjjel tudott időt szakítani az etetésükre. Akkor is épp a kertben méhészkedett, mikor az utcáról nagy kiabálást hall, s lélekszakadva rohan egy ember, hogy „jöjjön doktor úr, mert nagyon nagy baj van!” Egy nő egy traktor lépcsőjén utazott, s valahogy a kerekek alá zuhant. Súlyosan megsérült, ha nincs a doktor, s nem alkalmazza a szorítókötést, a verőér sérülése miatt pár perc alatt elvérzett volna. 

Ma már jó ideje nem méhészkedik, de azért egyáltalán nem unatkozik. Sokan kérdezik tőle, hogy szabadidejében mivel foglalkozik legszívesebben. És ő mindig azt feleli, hogy nem kell szabadidő. Az ember mindig foglalja el magát, kilencvenhat évesen is. 

– Azt is gyakran kérdik tőlem, „hogy tetszik lenni, doktor úr?”. Azt szoktam mondani, hogy a kornak megfelelően. Vagy egy kicsit jobban – meséli derűsen, de ezt már lent a kertben, séta közben a nagy fák alatt. Van itt mindenféle fa: gesztenye, kőris, hárs, tölgy, vadkörte.

A vadkörtefa alatt meg is állunk egy pillanatra, mert rengeteg gyümölcs van alatta, s azt kérdezem, mi lesz a sorsuk?

– Elültetem – feleli. – A magját elvetem, a kikelt csemetéket pedig majd elültetjük. 

Kicsit odébb aprócska gesztenyecseprenték nyújtózkodnak, azokra is hasonló sors vár. A vadkörtéket rigók csipkedik, távolabb meg cinkék röpdösnek az etetők körül, aztán leszállnak egy nagy műanyagteknőre – inni. A teknő egy régi-régi Wartburg tartozéka. Az autó már rég az enyészeté, de a teteje ötven év után is jó szolgálatot tesz. 

Hogy az udvaron álló huszonkét éves Suzukinak mi lesz a sorsa, nem tudni. Lehet, hogy az is madáritatóként végzi, de ma még kifogástalanul működik, a doktor úr pár napja ki is próbálta. De csak itt az udvaron, mert a nyáron lejárt a jogosítványa, s a családja lebeszélte a hosszabbításról. De talán nem is baj – így közelebb van az ibrányi emberekhez. Akikhez hű volt egész életében. 

 

Ezek is érdekelhetnek