Újra itt a Kalendárium!

Megjelent a Szabad Föld Kalendárium. A magyar vidék családi hetilapjának évkönyve kapható a kézbesítőknél, a postán és az újságárusoknál is, de a legjobban az jár, aki kedvezménnyel megrendeli. A hasznos tanácsok, praktikus tudnivalók sorát igyekeztünk ezúttal is egész évre szóló izgalmas, érdekes olvasmányokkal színesíteni.

Az olvasó oldalaDulai Sándor2024. 10. 18. péntek2024. 10. 18.

Kalendáriumunkban arra törekedtünk, hogy kielégítsük minden korosztály érdeklődését. A nagyszülőktől az unokákig ki-ki megtalálhatja a maga kedvenc rovatát, olvasnivalóját, meglelik a nők, a férfiak, a gyerekek, a természet szerelmesei és az egészséges életmód hívei, a történelmünkben és jelenünk-jövőnk összefüggései közt eligazodni vágyók, az útkeresők és a nemzedékek tapasztalataira építeni akarók, a falvak és a városok lakói, a tanyák népe. 

A nehezebb és a könnyedebb témák olyan ritmusban követik egymást, hogy végig lekössük az olvasó figyelmét, miközben bejárjuk az országot és messzi földekre is eljutunk. Rejtett világok a címe T. Németh László interjújának, amelyet dr. Rácz Andrással, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkárával készített. Ebből többek között megtudhatjuk, hogy 2025-ben a magyar természetvédelem milyen kerek évfordulókat ünnepel: 1975-ben jött létre a Kiskunsági Nemzeti Park és 1985-ben az Aggteleki Nemzeti Park, majd 1995-ben kapott világörökségi címet a Baradla barlangrendszer. Tizenöt éves lesz a Nemzeti Parki Termék védjegy, melyet eddig csaknem 350 termelő 1300 terméke kapott meg. Az államtitkár beszél arról is, hogy a társadalmi igények és szokások változását hogyan követi az állami természetvédelem. Igazodnak például ahhoz, hogy az utóbbi egy-két évtizedben egyre népszerűbbek az úgynevezett aktív kikapcsolódási lehetőségek, növekszik azok száma, akik szeretnek kimenni a természetbe és ehhez szervezik a szabadidejüket. Mind több embert vonzanak a gyalogos-, a barlangász-, a vízi- és a kerékpártúrák, ezekre is bőven kínál alkalmat tíz nemzeti parkunk, ahol ma már 1300-an dolgoznak. 

Lőrincz Attilával, a Győri Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatójával beszélgetett Szijjártó Gabriella. Segélyszervezetük ereje, melynek keretében negyven csoport működik, az önkéntes segítőkben rejlik – mondja Lőrincz Attila, aki egy nyírségi faluból indult, és hosszú időn át rendőrként dolgozott, ma négygyermekes családapa. Szolgálatuk nevében a katolikus szó nem valami „megkülönböztetést”, hanem a keresztényi segítő szemléletmódot jelenti – hangsúlyozza –, és soha nem kérdezik, hogy az, aki hozzájuk fordul, milyen felekezetű, vagy egyáltalán vallásos-e.

További interjúinkban, portréinkban megszólal Józsa Judit, aki a Székelyföldön született, s ma világhírű kerámiaszobrász, művészettörténész, Fehér László Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, aki a Fejér vármegyei Dégen nőtt fel, a Cegléden élő és alkotó kiváló fotográfus, Apáti-Tóth Sándor, aki a közelmúltban megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját és mások. Megismerhetjük a Tök községben élő térképész-tanárt, Schwarcz Gyulát és családját, a Bernecebarátiban lakó s ott pásztorfurulyákat faragó és szuszékokat – ácsolt ládákat – készítő Gyenes Tamást, Szatmári Ferencet – Főzelékes Ferit –, aki Hartáról került Budapestre, és merész újítóként nyúlt a magyar konyha megosztó szereplőjéhez, a főzelékes egytálételhez, vagy éppen Hillender Tímeát, aki az Afrika Sztorik Egyesület tagjaként állatokat ment Tanzániában, vadőröket képez Kenyában. Ott vagyunk a berbereknél Marokkóban Balogh Boglárkával, Stonehenge kőoszlopainál Angliában Puskás Katival, s az időben visszalépve ott ülünk Hrabalnál (1914-1997), a cseh irodalom nagy megújítójánál Varga Attilával, aki harminc évvel ezelőtt könyvet írt róla, és most felidézi emlékeit.

Erről és még sok egyébről olvashat, aki megvásárolja a Szabad Föld 2025-ös Kalendáriumát. Házunk tája rovatunkban O. Horváth György forintot is érő ötletekkel szolgál, Egészségünk rovatunkban Habik Erzsébet a betegségek megelőzéséhez ad tanácsokat. Szerzőként évkönyvünkben szerepelnek mindazok, akiknek az írásaival lapunkban is hétről hétre találkoznak olvasóink.

És ismét vannak rejtvények, játékok, értékes nyereményekkel. Nyereményjátékunk díjainak összértéke több mint 500 ezer forint.

Kedves Olvasóink, ezt kínálja önöknek most megjelent Kalendáriumunk. Kérjük, fogadják olyan szeretettel, ahogy mi készítettük hónapokon át!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek