Ma is dolgoztatnak rabszolgákkal!

Méltányos kereskedelem – leggyakrabban így fordítják a fair trade-et, a mozgalmat, ami rabszolgamunka és gyermekek kizsákmányolása nélkül, a környezetet védve juttatja el hozzánk a harmadik világ termékeit. Idén május 9-e a fair trade világnapja.

BiokörképIlijin Kinga2009. 05. 09. szombat2009. 05. 09.
Ma is dolgoztatnak rabszolgákkal!

Tiltott a rabszolgák dolgoztatása, a nők hátrányos megkülönböztetése, a gyermekek kizsákmányolása – áll többek közt abban a dokumentumban, amit a fair trade hálózathoz kapcsolódó termelőszövetkezek aláírnak. Bármilyen szokatlan is számunkra, hogy ezt feltételként kell szabni, a világ túlsó felén ez korántsem magától értetődő. A harmadik világ országaiból származó kávénk, kakaónk, a hipermarketben vett déligyümölcs mind olyan termékek, amelyek kedvező ára mögött mély szegénység, éhezés, környezetpusztítás és kényszermunka áll.

Szerencsére megvan a lehetőségünk, hogy százötven éve élt elődeink példájára passzív ellenállással, azaz az együttműködés megtagadásával tiltakozzunk az embertelen gyakorlat ellen. Megtehetjük, hogy nem veszünk több keleti teát vagy csokoládét – hisz átlagos gazdasági színvonalon élő őseink is jól megvoltak e termékek nélkül. Vagy, ha mégis ragaszkodunk a világ túlsó feléről származó luxuscikkekhez, fizethetünk értük ehhez méltó árat. A méltányos kereskedelem pecsétjét elnyert termékeket olyan termelőszövetkezetekben készítik vagy termesztik, amik vállalták, hogy védik a környezetet, és hogy minden termelőnek akkora részesedést juttatnak a terméke árából, ami lehetővé teszi egy tűrhető életszínvonal fenntartását. A szövetkezetek tagjai kedvezményes hitellehetőséghez is jutnak, és a kereskedelemből származó pénzből kiépítik a falvakban az ivóvíz-ellátást, kórházakat és iskolákat nyitnak.

Kávé, tea, kakaó, nádcukor, csokoládé, banán, méz, bor, rizs, gyümölcslevek, szárított és friss gyümölcsök (banán, narancs), sportlabdák, focilabda, virágok – áll a felsorolás a fair trade termékekről a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség honlapján. Emellett kézműves és dekorációs termékek: kiegészítők, ékszerek, textilíák, kerámiák, fonott kosarak is származhatnak méltányos kereskedelemből. A termékeket főleg bioboltokban, de egyre több hipermarket polcain is megtaláljuk, gyakran a bioélelmiszerek közé bújtatva. A fair trade termékek nagy része valóban bio is egyben, hisz a minősítést elnyerőknek törekednie kell arra, hogy minél előbb ilyen termelési módra váltsanak.Újabb és újabb kávézókban is feltűnnek a fair trade kávék, teák. Ma már egy átlagos magyar is hozzájuthat ezekhez a minőségi, de borsos árú termékekhez. Éljünk a lehetőséggel, és ne támogassuk lesütött szemmel a kizsákmányolást, kezeljük luxusként azt, ami más emberek szenvedése árán aligha járna nekünk!

További tudnivalók a fair trade-ről, boltok és kávézók listája megtalálhatók a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség weboldalán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek