Pompás kosborok

Az Igrice-mocsár után újabb természetvédelmi területtel gazdagodott a nyírségi megyeszékhely. A nyíregyházi képviselők legutóbbi ülésükön helyi védelem alá helyezték a császárszállási tavak déli oldalát, ahol olyan különleges növények élnek, mint például a pompás kosbor.

BiokörképBalogh Géza2009. 07. 26. vasárnap2009. 07. 26.
Pompás kosborok

Az ember azt gondolná, a 21. század elejére már mindent levédett a természetben az ember, amit csak érdemes védetté nyilvánítani. Pláne Magyarországon, ahol minden egyes négyzetcentimétert ismerünk már, természeti érték nem rejtőzhet el előlünk. Hál istennek messze nincs ez így. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a több mint százezres lélekszámú Nyíregyháza tőszomszédságában is olyan rétek, kaszálók találhatók mind a mai napig, ahol igazi kincsek bújnak meg.


Például Császárszálláson, nem messze a tízezrek által látogatott horgász- és üdülőtavak környékén. Kevesen ismerik őket. De ez nem is baj, hiszen a természet legnagyobb ellensége az ember. Ez esetben viszont pont ő segít a bajba is kerülhető növényeken, virágokon. A nyíregyházi önkormányzat nemrég védett területté nyilvánította az Oláh-rétet, ahol több ritka növényfaj is él, mint a pompás kosbor, ami csak a Kárpát-medencében honos.


A közel száz hektáros terület védelem alá helyezése csak az első lépés. A városi önkormányzat terveiben további védett területek kijelölését fontolgatják: a sóstói erdő, a kisteleki rét, a Nyírjes-szík, valamint az Igrice-mocsár területének bővítése a cél. Nehéz folyamat, hiszen az érintett területek nagy része magántulajdon, melyek gazdái nem mindig örülnek a védelemnek, attól tartva, hogy az akadályozza majd őket a hasznosításban. Ésszerű kompromisszumokkal azonban lehetséges a megegyezés, az Oláh-réti földtulajdonosok is tudomásul vették, hogy mostantól bizonyos korlátozások figyelembevételével gazdálkodhatnak. Viszont elmondhatják, pompás kosborok nőnek a földjeiken.

(fotó:www.kmnp.hu)
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek