Vegyszerek a bio-ban is

Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök 1,24 százalékában talált a megengedett határértéknél magasabb növényvédőszer-koncentrációt az uniós élelmiszerbiztonsági ügynökség.

BiokörképSzabad Föld Online2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.

Kép: Budapest, 2008. jśnius 15. BioŽlelmiszerek a Cora ‡ruh‡zban. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Vegyszerek a bio-ban is
Budapest, 2008. jśnius 15. BioŽlelmiszerek a Cora ‡ruh‡zban. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A pármai székhelyű ügynökség a napokban tette közzé az EU-tagállamokban 2007-ben vett minták vizsgálatának eredményeit - írja a vg.hu. Összességében javult az eredmény, hiszen a hagyományos gazdálkodással előállított gyümölcs- és zöldségminták közül egy évvel korábban még öt, most azonban alig négy százalék volt a határértéket meghaladók aránya. A különböző terményekben 354-féle vegyszer nyomait mutatták ki a kutatók.

A szóban forgó határértékeket a 2006-ban előterjesztett és véglegesen 2008 végén elfogadott uniós növényvédőszer-direktíva tartalmazza. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége hangsúlyozza, hogy a vegyszermaradványokra megszabott határérték túllépése még nem jelent automatikusan egészségügyi kockázatot. A határok az esetek töbségében jóval a mérgezési szint alatt vannak, ezért csak nagy mennyiségű ilyen termény elfogyasztása okozhat károsodást az emberi szervezetben.

A jelentésből az is kitűnik, hogy a biogazdálkodásból származó minták esetében 1,24 százalékra rúgott a határértéket túllépők aránya. Ez első pillantásra érthetetlen lehet, hiszen az ökológiai gazdálkodásban a közvélekedés szerint nem alkalmaznak vegyszereket. Alfred Schädeli, a Svájcban működő organikus mezőgazdasági kutatóintézet szakértője szerint az lehet a magyarázat, hogy a biofarmok körüli levegőben és talajban előfordulhatnak vegyszerek, és ez kis mértékben a bioterményekre is hatással lehet.

Az intézet egy másik kutatója, Gabriela Wyss viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökogazdák is használnak növényvédőszereket, csakhogy ezek természetes alapanyagú készítmények. Ezek a szintetikus szerekhez hasonlóan mérgezőek, ám sokkal hamarabb lebomlanak a környezetben, ezért kisebb eséllyel jutnak be a fogyasztók szervezetébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek