Életveszélyes erdők a Nyírségben

A hétvégi vihar az épületek mellett komoly károkat okozott a nyírségi erdőkben is. Több száz fa kidőlt, a lezuhanó ágak életveszélyesek.

BulvárBalogh Géza2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Életveszélyes erdők a Nyírségben

A tomboló szél komoly pusztítást végzett a Nyírerdő Zrt. hajdúhadházi és baktalórántházi egységeiben is, a legnagyobb károk azonban a nyíregyházi erdészet területén keleteztek. A felmérés még nem fejeződött be, de az eddigi becslések szerint negyven millió forintot is meghaladhatja a kár.

A helyenként tornádó erejű vihar különösen az idős állományokat pusztította. Nyíregyháza kedvenc kirándulóhelyén, a Sóstói parkerdőben például legalább száz fa dőlt ki, köztük százados tölgyek és akácok. Közutakra, földutakra és ösvényekre egyaránt borultak fatörzsek, kerítések és sorompók törtek szét, villamos vezetékek szakadtak le, emellett a fiatal erdősítésekben is keletkeztek károk. A három-négy éves suhángok ugyan átvészelték az ítéletidőt, de a természetvédelmi szempontokból köztük meghagyott, egyedül álló idősebb hagyásfák sorra kidőltek.

A kárelhárítás az erdőkben is megkezdődött, az erdészek munkáját a tűzoltók és a rendőrök is segítik. Az már látható, hogy helyenként speciális gépekre lesz szükség a kidőlt fatörzsek eltakarításához. A sóstói parkerdőt a balesetveszély miatt lezárták, de azt tanácsolják, a többi erdőt is kerüljék el a természetjárók, mert az esetleg lezuhanó faágak életveszélyes helyzeteket teremthetnek.

Ezek is érdekelhetnek