Pártkasszából fizetett sajtó

Visszakozott a tótkomlósi önkormányzat, mégsem kívánják határozatban regulázni a helyi és a megyei sajtót. A különös történet furcsa képet fest a kistelepülési elit és a sajtó viszonyáról.

BulvárTanács Gábor2009. 08. 18. kedd2009. 08. 18.
Pártkasszából fizetett sajtó

Dulakodással végződött az időközi polgármester-választás a Békés megyei Tótkomlóson: a helyi jobboldal erős embere, Pertich Attila állatorvos kapott össze a baloldali kocsmárossal, amikor – nyilván nem minden kajánságtól mentesen – tőle kívántak pezsgőt vásárolni a jobboldal választási győzelmének megünnepléséhez. Az állatorvos utólag megbánta a dolgot.

A közelmúlt egyetlen, országos érdeklődésre számot tartó híre volt ez Tótkomlósról, joggal gondolhattuk tehát, hogy ezzel összefüggésben került nyilvánosságra a megyei lap honlapján, a beol.hu-n, a kisváros alpolgármesterének, Takács Ferencnek az előterjesztése. Eszerint a helyi és a megyei sajtóban a Tótkomlós választott tisztségviselőinek lejáratására irányuló sajtótámadásokat a képviselő-testület ítélje el, és bízza meg a jogi képviseletet ellátó ügyvédnőt, hogy ezek ellen lépjen fel.

A hétfőn tartott rendkívüli testületi ülésen, ahol többek között beiktatták a július 26-án megválasztott polgármester asszonyt – aki mellesleg az ország legfiatalabb polgármestere –, levették a napirendről az előterjesztést.

Az előterjesztés elsősorban a helyi egyszemélyes kéthetilap, a magát hirdetésekből fenntartó Komlósi Krónika, illetve annak szerkesztő-újságíró-tulajdonosa, Nédó Géza ellen irányult. A magát jobboldalinak valló lapszerkesztő 2006-ban még a jelenlegi városvezetés mellett kampányolt újságjával, akik akkor soha nem látott győzelmet arattak: a tizennégy fős képviselő-testületből tizennégy helyet szerzett meg a Fidesz-MPSZ. – Önnek nem kell mondanom, hogy a sajtó milyen pszichikai hatással tud lenni az olvasókra. Én ezzel éltem, bevallom őszintén – mondta erről a Szabad Földnek Nédó Géza. – Városszerte tizennégy nulla, ez azt jelenti, hogy az újságíró jól dolgozott.

Utóbb azonban egyre több kritika látott napvilágot az időközben két táborra szakadt egypárti képviselő-testületről a Krónikában. – Egymás után követtek el bakikat, amiket, úgy gondolom, pártállástól függetlenül meg kell írnia egy újságírónak, mert ezt kívánja az igazságérzet. Innentől kezdve én egy büdös kommunista voltam – magyarázza Nédó. A mostani, időközi választásokon a lap nyíltan a képviselő-testület jelöltjének – Nédó szerint bábjának – számító Garay Rita ellen foglalt állást, aki mégis győzelmet aratott. Az alpolgármester Takács Ferenc, aki Nédó kritikáinak állandó célpontja volt, időközben indított egy sajtópert – ezt Nédó szerint elvesztette –, majd egy becsületsértési pert, amely még zajlik.

– Az újságírás akkor jó, ha objektív – mondta nekünk Takács Ferenc arról, hogy miért látott szükségesnek egy határozatot a sajtóval szemben. – Bizonyos személyek valótlanságok, rágalmazások tömkelegét zúdították Tótkomlósra, annak megválasztott képviselőire. Arra gondoltam, hogy lezárult a szavazás, a nép véleményt nyilvánított, a mi jelöltünk mellett voksolt, és azóta sem állt le az alaptalan rágalomhadjárat. A várost ez veszélyezteti, rossz színben tünteti fel. Az előterjesztést azért vontuk vissza, mert rosszul volt megfogalmazva: nekünk nem a sajtó egészével van bajunk. Ugyanakkor nem tartom fairnek, hogy a megyei lap nyilvánosságra hozta az előterjesztést, és a mi véleményünket nem kérdezték meg. Ezt el is mondtam nekik. Azt hittem, hogy korrekt kapcsolatban állok velük, meg kell nézni, hogy az utóbbi időben mennyi fizetett hirdetést adtunk le, milyen jó kapcsolatunk van a tudósítójukkal, akit az előterjesztés közlésekor most véletlenül kifelejtettek.

Az előterjesztést a képviselő-testület levette a napirendről, Takács Ferenc szerint valószínűleg később sem kerül vissza.

Ezek is érdekelhetnek