Gregor Bernadett a családi ágyban

Egy házasság hat élethelyzetét játssza el a nászéjszakától a hűtlenségig Gregor Bernadett a Családi ágy című kétszemélyes darabban, a Komédiumban. A színésznő szerint a százéves darab akár ma is íródhatott volna.

BulvárCsontos Tibor2009. 10. 12. hétfő2009. 10. 12.
Gregor Bernadett a családi ágyban

– Pozsgai Zsolt, a darab rendezője éppen e szerepe kapcsán nyilatkozta, hogy Gregor Bernadett sokkal jobb színésznő, mint azt általában gondolnák róla. Egyetért a megállapítással?
– Lassan tízéves munkakapcsolatban vagyunk, örülök, hogy ezt tapasztalta. Remélem, akikkel régóta dolgozom, szintén erre a véleményre jutottak.

– Mintha eltűnt volna a bulvársajtó címlapjairól.
– Sajnos, nem teljesen. E darabról beszélgettem egy bulvárlap újságírójával, aki leginkább arról faggatott: örökre sánta leszek-e, miért nem gyógyul a térdem? Viszont a magánéletem eltűnt a címlapokról, a házasságommal kapcsolatos kérdésekre megtagadom a választ. Szerencsére semmi különös nem történik velem. Mivel benne leszek a Vacsoracsatában, ennek apropóján kérdezték, szeret-e a férjem mosogatni.

– Megint olyasvalami jelenlét, amivel a celebségét erősíti?
– Ez is szerep, s meglepetésemre, igen jól éreztem magam a felvételen. Annál is inkább, mert Álmos fiam születése óta sehol nem voltam vacsorázni, de még kávézni sem a barátnőimmel. A Vacsoracsatát munkának fogtam fel, jó hangulatban forgattuk – más kérdés, hogy mit vágnak majd össze belőle. Mindenesetre lubickoltam benne.

 

– Elmondható ez a Családi ágyban kapott szerepéről is? A legtöbb kétszemélyes darab olykor egyfajta jutalomjáték is.
– Ez a szerep színészálom! Ketten vagyunk benne Görög Lászlóval, egy házasság huszonöt évét foglaljuk össze hat jelenetben. Az elsőben még húszéves csitri vagyok, aki retteg a nászéjszakától, szerelmes és zavarban van, aztán ebben a szerepben mindent el lehet játszani, a nőies nőtől az anyáig, a korosabb asszonyig.

– A holland Jan de Hartog száz éve írta ezt a művét. Érvényes ma is?
– Voltaképpen örökérvényű darab: a féltékenység, a hűtlenség, a szülőknek a gyerek iránti aggódása ma is benne van a kapcsolatokban. Pozsgai Zsolt megjegyezte: mondjuk majd azt, hogy kísérleti darab. Egy házaspárról szól, akik szeretik egymást és nem válnak el a végére. A szereplők nem vetkőznek meztelenre, nem ismételgetnek benne trágárságokat. Mindez pedig manapság az életben és a színpadon is ritka jelenség.

– A saját életéből is talált benne jeleneteket?
– Ilyen volt az első szülés előtti félelem és izgalom, ilyen a két ember közötti parázs vita, akik ahelyett, hogy elválnának, a konfliktust szeretetben és szerelmeskedésben oldják fel. S persze azt is hamarosan átélem majd a valóságban, amikor a kamasz fiam egy kislánnyal jön haza… A Családi ágy igazából elgondolkodtató, fajsúlyos komédia.

– Miben játszik mostanában? Várja még az ősszel premier?
– December 19-én a Mikroszkóp Színpadon mutatjuk be Sartre: A tisztességtudó utcalány című darabját. Játszom a Játékszínben, a Jó pálinka itassa magát című előadásban, a Magyar Színházban pedig három repertoárdarabom fut. S persze, rendszeresen „befekszem” majd a Családi ágyba is...

Ezek is érdekelhetnek