Búgó hangú Karády-hasonmás

Személyisége, külleme, hangja alapján „majdnem” Karády Katalin a Kiskunlacházán élő Ignácz Katalin. Az országos hasonmás- és énekverseny elődöntőjén elsöprő győzelmet aratott.

BulvárKeresztény Gabriella2009. 11. 06. péntek2009. 11. 06.

Kép: Kiskunlacháza, 2009. november 01. Ignácz Katalin a Karádi Katalin énekverseny győztese. Fotó: Ujvári Sándor

Búgó hangú Karády-hasonmás
Kiskunlacháza, 2009. november 01. Ignácz Katalin a Karádi Katalin énekverseny győztese. Fotó: Ujvári Sándor

– Kicsit szétszórt vagyok, hol kezdjem? Két éve teljes gőzzel tanulok énekelni Ötvös Csilla opera-énekesnőtől, akiért rajongok. Mindenért, mindenkiért rajongok, akit vagy amit szeretek. Szenvedélyesen és állítólag jól főzök. Estélyiben, kisminkelve sejtelmesen szép nőnek tartanak. Hétköznap fiúsan sportosnak. Nyertem én országos ifi futóbajnokságot is! Mindenhova a kis Yamaha motorommal járok. Talpig bőrdzseki, bukósisak; maga a szabadság széttárt lábbal motorozni! Lacházán „mocis csajnak” hívnak, nem a „végzet asszonyának”, mint Karádyt.

A színésznőről elolvastam mindent, mégsem tudtam megismerni. Szerintem ő egy rejtezkedő alkat volt. Gyerekként a bakelitlemezeit hallgatva dúdoltam a dalait. A balatonszemesi elődöntő után a zsűrielnök Tabányi Mihály, világhírű harmonikaművész, Karády személyes ismerőse odajött és átölelt. A Valahol Oroszországban című dalt énekeltem, a művésznő legvitatottabb dalát, ez a kedvencem. A személye is vitatott volt. Pedig zsidó gyerekeket mentett a Dunába lövéstől úgy, hogy az összes ékszerét odaadta a nyilasoknak. Ezt egy zsidó bácsitól hallottam, aki egy fellépésem után, ahol Karády-dalokat énekeltem, sírva szorongatta a kezem, mert ő egyike volt azoknak a gyerekeknek.

Nálunk családi hagyomány a fogtechnikusság és az előadó-művészet is. Apai nagyapám miatt kiterjedt családunkból – bár én egyke vagyok – kilencen tanultuk ki az előbbi pénzkereső szakmát. Anyukám is, aki mellette képzett gombaszakértő. Apukám is, aki zongora és dzsessz tanszakon tanult, aztán maradt a fogtechnikusságnál a lámpaláza miatt. Egyik nagynéném balerinaként táncolt a szüléséig, egy másik énekesnő lett. Én elvégeztem mindenféle iskolát, a fogtechnikán kívül kitanultam az ékszerbecsüsséget is, de csak az éneklés érdekelt. Tíz évig „szüneteltem”, mikor férjhez mentem. Utána jött Ötvös Csilla, tele szeretettel, szakértelemmel. Általa járjuk az országot, zsidó közösségekben, öregotthonokban is énekelünk.

A versenyben már csak a döntőn szerepelek, ami jövőre lesz, a művésznő születésnapjának századik évfordulóján, a békéscsabai Jókai Színházban. Ők a verseny egyik szervezői a Karády Alapítvány mellett. Hogy oda is mocival megyek-e? Talán...

További érdekes írásokat a Szabad Föld ma megjelent, 45. számában talál!

Ezek is érdekelhetnek