„Csak” befolyással üzérkedett Weiszenberger

Enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a kiskunhalasi térségfejlesztési megbízottnak a büntetését, akiről napvilágot látott egy rejtett kamerás felvétel. Weiszenberger László egy pályázótól ötmillió forintot kért a közbenjárásáért, mondván, hogy abból a döntéshozóknak kell visszaosztani.

BulvárTanács Gábor2010. 03. 16. kedd2010. 03. 16.
„Csak” befolyással üzérkedett Weiszenberger

Hivatali visszaélést nem, csak befolyással üzérkedést követett el Weiszenberger László a Szegedi Ítélőtábla télete szerint. A fiatal férfi azzal kereste meg a kunfehértói Rózsa Motel bérlőjét még 2003-ban, hogy az jelentős pályázati forráshoz juthat a motel bővítésére, de a pályázati összegből 5 millió forintot részben Weiszenbergernek, részben pedig a döntéshozóknak vissza kell osztania. A pályázatot – más vállalkozókkal közösen – beadták, meg is nyerték, azonban Weiszenbergert nem, vagy csak részben fizették ki. A férfi a bíróság szerint ezután több ízben követelt a motel bérlőjétől 2,5 millió forintot, amelyet nem fizettek ki neki, végül 2005-ben sor került egy szóbeli megbeszélésre, amelyet a vállalkozó rögzített. Ez a felvétel került napvilágra 2007-ben, s nagy felháborodást keltett.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság korábban a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés bűntettét is megállapította, öt év börtönbüntetést szabott ki. A Szegedi Ítélőtábla ezt azért bírálta felül, mert a hivatali visszaélést csak hivatalos személy követheti el. Térségfejlesztési megbízottként viszont Weiszenberger nem minősült ilyennek, mert a kistérségi társulások közhatalmi, államigazgatási feladatokat nem látnak el. Ráadásul az sem nyert bizonyítást, hogy bármilyen összeget átvett-e. A befolyással üzérkedés továbbra is megáll, hiszen ahhoz elég, ha valaki olyan látszatot kelt, hogy hivatalos személyt megveszteget.

A Szegedi Ítélőtábla figyelembe vette azt is, hogy az ügy régóta húzódik. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, a vádlott ügyvédje pedig kihasználja a rendelkezésre álló gondolkodási időt. Az előző ítélet a magyar joggyakorlatban kirívóan súlyosnak számított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek