Királyi dolog a fröccsözés

A fröccsöző urak méltán hivatkozhatnak arra, hogy ők csak a hungarikum emlékét őrzik. Ez az ital ugyanis magyar találmány – Budán pedig Királyi Fröccs Udvar nyílt.

BulvárPalágyi Edit2010. 05. 31. hétfő2010. 05. 31.
Királyi dolog a fröccsözés

A Budai Várban már érdemes fröccsözni is, főként a Királyi Borház és Pincemúzeum teaszán, melyet Fröccs Udvarnak kereszteltek el. A szervezők Guiness rekord kísérlettel kívánják elkészíteni a világ legnagyobb kisfröccsét. Az udvar szeptember végéig várja a borisszákat.

A bor és szóda változó arányú házasításából készült frissítő fröccs nemcsak népszerű, de igazi hungarikum is. A legenda szerint a tudós Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálójának nevéhez köthető, ám ő még spriccernek nevezte. A költő Vörösmartynak azonban nem tettszett a németes kifejezés, s inkább fröccsnek nevezte el a máig kedvelt italt. Ám a fröccs kiterjedt családot takar! Nem mindegy ugyanis, mennyi szóda és menyi bor kerül a pohárba.

A legemberesebb a Krúdy fröccs: ez 9 dl bor és egy dl szóda keveréke.
A háziúr 4 dl bor és 1 dl szódából áll.
A klasszikus nagyfröccs 2 dl bor és feleannyi szóda elegye.
A házmesterhez 3 dl borhoz 2 dl szódát kevernek.
A kisfröccshöz 1 dl bor és ugyanannyi szóda jár.
A hosszúlépés 1 dl bort 2 dl szódával vegyít.
A sportfröccs 1 deci borhoz 4 deci vizet ad.
A sóherfröccs pedig 1 dl bort 9 deci vízzel hígít.
Az Újházy fröccshöz kovászos uborka levét öntik szódavíz helyett.
A színészfröccs pedig nem más, mint 2 deci üres szódavíz – de még az is langyosan...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek