Segítség az öngyilkossághoz

Dagad a botrány Svájcban a segítséggel végrehajtott öngyilkosság körül. A „kegyes halálnak” e módjára vonatkozó szabályok és törvények ugyanis szűkszavúak és nagyon liberálisak. Most azonban furcsa dolgokra derült fény.

BulvárA. Fodor György2010. 07. 02. péntek2010. 07. 02.

Kép:

Segítség az öngyilkossághoz

A Zürichi-tóból több tucatnyi urna került elő. Egyre több jel utal arra, hogy azokat a Dignitas nevű csoport rakta a tóba. Az urnák emberi hamvakat tartalmaznak, s mindegyik magán viseli annak a krematóriumnak a nevét, melyet a Dignitas alkalmaz a holttestek elégetésére. A nyomozás folyik, de az a kényes helyzet állt elő, hogy mindaz, amit a Dignitas eddig művelt, a svájci jog alapján megengedett.

A segítséggel végrehajtott öngyilkosság mindaddig törvényes, amíg az érintetteket nem önző motívumok vezérlik, s célja nem a profitszerzés. A svájciaknak joguk van meghozni az életükkel kapcsolatos döntésüket, ez a döntés személyes ügy, amelyben az államnak nincs keresnivalója.

Svájcban emiatt egyre-másra jöttek létre olyan szervezetek – mint a Dignitas vagy az Exit –, amelyek segítséget nyújtanak az öngyilkossághoz. A törvényhozás ezért mindinkább arra törekszik, hogy e szervezetek tevékenységét új törvényekkel szabályozza.

A nyilvánossá elé állt egy német nő, aki elmondta: a Dignitas a Zürichi-tóban „temette el” nevelőanyja urnáját, holott ő végakaratában ragaszkodott ahhoz, hogy néhai férje mellett nyugodjék.

A Dignitas egyik volt alkalmazottja elismerte: jelen volt, amikor a Dignitas a tóba rakta le az urnákat. Soraya Wernli öt évvel ezelőtt azért hagyta ott a Dignitast, mert kiderült, hogy csak a profit számít. „A Dignitas sokmilliós üzletté vált” – mondta a BBC-nek. Soraya Wernli, aki megosztotta aggodalmait a rendőrséggel is. Változatlanul szilárd híve a segítséggel végrehajtott öngyilkosságnak, de az ilyen szervezetek sokkal komolyabb szabályozását tartja szükségesnek.

Ludwig Minelli, a Dignitas alapítója elutasítja az állami szabályozást: – Igaz, hogy nincsenek törvények, de nekünk megvannak a magunk szabályai – mondta a BBC-nek.

A Dignitas az alapítása eltelt 12 évben több mint 1000 embert segített a halálba, jórészt külföldieket, akik éppen azért jöttek Svájcba meghalni, mert saját országuban lehetetlen, vagy nagyon bonyolult a segítséggel végrehajtott öngyilkosság.

Aki így akar meghalni, annak előbb be kell lépnie a Dignitas tagjai közé 200 dollárért (45 ezer forint), az éves tagdíj 80 dollár. A konzultációk, majd a segítséggel végrehajtott öngyilkosság mintegy 7000 dollárba (1,6 millió forint) kerül. Vannak azonban olyan személyek is, akik ennél jóval nagyobb összegeket fizetnek, mert hálásak a segítségért.

A segítséggel végrehajtott öngyilkosságra azok szánják el magukat, akik halálos betegségben szenvednek, vagy pedig olyan sérüléseik vannak, melyek egy további életükre helyhez kötik, lélegeztető gépen vannak, mesterséges táplálásra szorulnak – s még számos ok lehet.

A svájci törvényhozás előtt most két javaslat fekszik: az egyik teljesen betiltaná az eddigi gyakorlatot, a másik viszont szigorúan szabályozná. Valószínűbb, hogy ez utóbbit fogják elfogadni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek