A kéretlen csomag rejtélye

Boriska néni pakkot kapott. Nem várt senkitől küldeményt, de nem fogott gyanút, amikor átvette a tizenöt kilónyi ruhaneműt tartalmazó csomagot. Aztán feltárult előtte a tartalom: nejlonba bújtatott pulóverek, ingek, blúzok, pólók, fehérneműk. Halvány gőze sem volt, miért küldték neki. Senkitől nem kért semmit, itt valami tévedés lehet!

BulvárBorzák Tibor2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.
A kéretlen csomag rejtélye

Ahogy rendezgette a ruhákat, előbukkant egy papírkupac. Szállítólevél, nyugtatömb, megbízási szerződés, sárga postai csekk és egy fogalmazvány. Már ebből is lehetett sejteni, ezeket a cuccokat valószínűleg nem neki szánták. A hosszú leírásból végre a részletekre is fény derült: Boriska nénit érdekeltség nélküli bizományi értékesítésre buzdítja a távoli ismeretlen, aki motivációnak a segítségnyújtást jelölte meg. Alaposan kioktatást tart levelében az árusítás feltételeiről, az elszámolás módjáról, a nyugta kitöltéséről, majd egyre ingerültebben fogalmazva bíróságot helyez kilátásba, ha nem tartja be a megrendelő az igencsak sajátosra szabott szabályokat.

Csakhogy megrendelésről szó sem volt! Noha Boriska néni elmúlt már hetvenesztendős, annak azért tudatában van, hogy mit cselekszik. Azonnal hívta a levél végén feltüntetett mobilszámot. Nem vette fel senki. Azt gondolta, ez csak szélhámosság lehet: kérés nélkül küldött neki valaki értékesítésre felajánlott portékát, s ha nem tudja teljesíteni a feltételeket, a „jóakaró” peres úton hajtja be rajta a kollekció árát. Bár saját költségén vissza lehetne küldeni a csomagot, de az már eleve kidobott pénz. Amúgy meg a távkereskedő is elbukhatja az ötvenezer forintnyi bevételét, ha Borsika néni hagyja a francba az egészet.

De nem hagyta. Megpróbálta kinyomozni, mi történhetett. Sikerült megtudnia, hogy a feladó vállalkozást működtet, ruhakereskedéssel foglalkozik, rendesen fizet iparűzési adót. S végre a telefont is felvette! Ami ott következett, az süketek párbeszédének is megfelelt. Az illető azt állította, hogy maga Boriska néni kérte telefonon a küldeményt. Amúgy régi kuncsaft, máskor is árult már nekik. Az idős asszony nem tudott másra gondolni, mint hogy ezzel az átlátszó dumával akarják elterelni az éberségét. Mivel nem jutottak dűlőre, elhatározta, hogy kikéri egy ügyvéd véleményét, esetleg a rendőrséghez fordul.

Estére azonban fordult a kocka. A csomag feladója sem tudta mire vélni a helyzetet, ő is nyomozásba kezdett. Feltárcsázta a címzettet a munkahelyén, aki rögvest be is számolt arról, hogy neki bizony nem vitt semmilyen pakkot a postás, pedig már nagyon várja. Ahogyan máskor, most is szerény kereset-kiegészítésnek szánja a ruhák eladásából származó jutalékot. Vagyis kiderült: él a településen még egy ugyanolyan nevű illető, a Boriska néni.

Kezdetét veheti hát az érdekeltség nélküli bizományi értékesítés – segítségnyújtás motivációval...

Ezek is érdekelhetnek