Gondolatolvasás: hamarosan!

Néhány év múlva valósággá válhat a gondolatolvasás. A Utah Egyetem biomérnökeinek sikerült agyhullámokat szavakká alakítani. A gondolatolvasás egyelőre még csak néhány szóval működik, de a kutatók szerint két-három év múlva már használhatják e módszert a beszédképtelen betegek.

BulvárRomvári Orsolya2010. 09. 11. szombat2010. 09. 11.
Gondolatolvasás: hamarosan!

A kutatóknak egy epilepsziás beteg gondolatait sikerült szavakká alakítaniuk. A beteg koponyájának egy részét korábban műtét miatt el kellett távolítani, így a kísérletben az elektródákat közvetlenül az agy felszínéhez csatolhatták. A betegnek tíz, a mozgásképtelenek számára hasznos szót – igen, nem, meleg, hideg, éhes, szomjas, szia, viszlát, több, kevesebb – kellett olvasgatnia, miközben a tudósok rögzítették az agya által kibocsátott jeleket. Majd megismételtették a pácienssel a szavakat, miközben a számítógép folyamatosan vizsgálta az agyhullámait, s a szavak olvasása közben összekapcsolta a mért jeleket.

A szavak felismerése – attól függően, hogy az agy melyik részére helyezték az elektródákat – 76-90 százalékos megbízhatósággal működött. Bradley Greger professzor és csapata úgy véli: pusztán azzal, ha valaki egy-egy szóra gondol, így egymáshoz hasonló agyi jeleket hoz létre. A kutatók remélik, hogy nemsokára képesek lesznek olyan berendezést létrehozni, amely az agyhullámok érzékelésével képes szavakba önteni a gondolatokat.

A gondolatolvasó elsősorban a mozgás- és beszédképtelen betegek életét könnyíthetné meg, akik most csak pislogással, vagy apró kézmozdulatokkal tudnak betűket, szavakat kiválasztani a listákból. − Ha csupán 30-40 szót tudnának mondani a gondolataik segítségével, már az is sokat javítana az életminőségükön − mondta Greger professzor.

Ezek is érdekelhetnek