Újabb bizonyíték a gyors pólusváltásra

A Föld északi és déli pólusa 200-300 ezer évente cserél helyet, s a pólusváltások 4-5000 éven át zajlanak le. De az is előfordult, hogy néhány év alatt teljesen megfordult a mágneses mező − legalábbis erre talált most bizonyítékot egy amerikai geológiai kutatás.

BulvárRomvári Orsolya2010. 09. 15. szerda2010. 09. 15.
Újabb bizonyíték a gyors pólusváltásra

A gyors pólusváltás első bizonyítékára még 1995-ben bukkantak a tudósok az Oregon állambeli Steens Mountain megkövesedett lávafolyamának tanulmányozása során. A lávában lévő mágneses kristályok ugyanis a lehűlés ideje alatt megörökítették a mágneses mezőt. Scott Bogue geológus és csapata a lávafolyam szokatlan mágneses mintájából arra a következtetésre jutott, hogy a mágneses tér a lehűlés ideje alatt körülbelül tízezerszer gyorsabban − naponta mintegy hat fokkal − változott, mint az normális lenne. A talált bizonyítékok ellenére azonban sok tudós ellentmondásosnak találta és ezért kétségbe vonta a gyors pólusváltozás elméletét.

Scott Bogue és kollégája, Jonathan Glen most újabb leletekkel rukkolt elő: a Nevada állambeli Battle Mountain ókori lávakőzetében egy másik gyors pólusváltás jeleit fedezték fel. 15 millió évvel ezelőtt az ott kitört vulkán lávafolyama hűlni kezdett, majd egy év után egy rázúduló friss lávaözön ismét felmelegítette, a benne lévő kristályok pedig újra magnetizálódtak. A kőzetek arról tanúskodnak, hogy ekkor egy év alatt mintegy 53 fokkal mozdult el a Föld mágneses mezője – vagyis kevesebb, mint négy év alatt helyet cserélhettek a pólusok.

A pólusváltozások pontos okát egyébként ma sem ismerjük. A tudósok úgy sejtik, hogy a Föld magjában lévő vasolvadék áramlásai hozzák létre. A mágneses pólusok utoljára 780 ezer évvel ezelőtt cseréltek helyet, ezért egyes geológusok úgy vélik: polaritás ide vagy oda, a vándorlása véget ért. Számos tudós ugyanakkor azt mondja: még ha be is következne egy gyors pólusváltozás, az emberek többsége nem érzékelné azt.

Ezek is érdekelhetnek