Kell a halálbüntetés?

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok egyike azon két demokratikus országnak, ahol még van halálbüntetés, a lakosság csaknem kétharmada nem szabna ki ilyen súlyos ítélet.

BulvárKovács Réka2010. 11. 24. szerda2010. 11. 24.
Kell a halálbüntetés?

A washingtoni székhelyű Death Penalty Information Center megbízásából készült felmérés eredményei szerint az amerikai szavazók 61 százaléka a halálbüntetéstől eltérő ítéletet látna megfelelőnek a gyilkosság vádjával bíróság elé állított bűnözők esetében – olvasható az ELTE hírlevelében.

A megkérdezettek mintegy 39 százaléka úgy nyilatkozott: sokkal inkább az életfogytiglani börtönbüntetést és az áldozatok kárpótlását választaná. 13 százalékuk az életfogytig tartó szabadságvesztést megszigorítaná, azzal a feltétellel, hogy a szabadlábra helyezés esélyét megvonnák.

Egy korábbi kutatás is alátámasztja a halálbüntetés elutasítottságát: a Lake Research Partners kutatói által májusban készített kérdőív szerint a megkérdezettek 33 százaléka helyeselte csak a gyilkosok halálbüntetését.

Az ellenérzések hátterében a legtöbben magát a halálbüntetés elvének jogosságát kérdőjelezik meg, de sokan amiatt aggódnak, hogy esetleg ártatlan személyt végeznek ki.

Egy felmérés eredményeit azonban sosem lehet perdöntőnek venni, amit alátámaszt a Gallup november elején közzétett, ugyanezt a témát vizsgáló kutatása is. Eszerint kiderült: az amerikai lakosok (nem csak a regisztrált szavazók!) 64 százaléka támogatja a halálbüntetést.

Az Egyesült Államok 51 tagállamából még 35 alkalmazza törvényi szinten a halálbüntetés lehetőségét. 2009-ben tizenegy tagállamban összesen 52 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek