Gének és pénzügyi döntések

Vannak olyan szerencsések, akik általában jobb pénzügyi döntéseket hoznak, s inkább akkor vállalnak kockázatot, ha az remélhetőleg kifizetődik. Ennek oka egy bizonyos génváltozat, nem pedig az iskolapadban töltött évek.

BulvárSzabó Enikő2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.
Gének és pénzügyi döntések

Cary Frydman, a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatója korábban kiderítette, hogy összefüggés található bizonyos génváltozatok és a pénzügyi kockázatvállalás között. Most azt kutatta, mi rejlik e mögött.

Kilencven fiatal férfival játékos pénzügyleteket bonyolítottak le. Mindegyikük kapott 25 dollár alaptőkét, melynek egy részét befektethette 140 szimulált pénzügyletbe, vállalva a kockázatot. A legtöbb résztvevő észrevette, ha egy üzlet nyereséggel kecsegtetett. Azonban a MAOA-L génvariánssal rendelkezők 6,4 százalékkal többször döntöttek a nekik megérő kockázatos üzlet mellett, mint a MAOA-H változat hordozói. A kevésbé ígéretes kockázatokat mindkét csoport egyenlő arányban utasította el. Az L-variánssal rendelkezők tehát nem csupán vakmerőbbek voltak, hanem kockázatos körülmények között valóban jobb döntéseket tudtak hozni, s csak akkor vállalták gyakrabban a kockázatot, ha az megérte.

A MAOA gén egy olyan enzimet kódol, amely agyi jelátvivő anyagokat bont le, mint például a szerotonin, a dopamin vagy a norepinefrin. Az L-változatot hordozók kevesebb enzimet termelnek, mint a H-változattal rendelkezők. Ezért az előbbieknél az agyi jelátvivők nagyobb koncentrációban vannak jelen – s ez adhat okot eltérő viselkedésükre.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy például a norepinefrin magasabb koncentrációja az agyban olyan döntés meghozatalához vezet, amely az azonnali legmagasabb jutalommal kecsegtet. Más kísérletek alapján pedig úgy tűnik, hogy a magas dopaminkoncentráció is jobb döntéseket tesz lehetővé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek