Fénylények és hullámfények

Aki már látott szerelemre éhes szentjánosbogarat, az tudja, mi is az a biolu¬min¬eszencia. E szakkifejezéssel illetik a tudósok az élőlények által kibocsátott fényt; ma¬gyarul élőfény lehetne a megfelelője. A legtöbb világító lény vízben él – halak, korallok, medúzák vannak köztük. Vízi lény a képünkön pompás kék fényt kibocsátó, Noctiluca Scintillans nevű egysejtű ostoros is.

BulvárKirály Farkas2011. 03. 03. csütörtök2011. 03. 03.
Fénylények és hullámfények

A jelenséget dokumentáló Phil Hart valószerűtlen képsorozata több mint egy éve készült, de csak mostanában terjedt el a világhálón. A világító hullámok csak rövid ideig fordultak elő az ausztráliai Gippsland-tavak partjainál – szerencsére volt, aki megörökítse a csodát.

Ritka előzmények játszottak össze ugyanis a jelenség kialakulásában. Három évvel korábban a környéken 70 napig égett a növényzet több mint egymillió hektáron. A lángok martalékává vált a Gippsland-tavak vízgyűjtő területének növényzete is. Később rekordmennyiségű csapadék hullott a vidéken, a folyók a nitrogénben gazdag hamut a tóba mosták. A bőséges tápanyag elősegítette az algák tenyészését, a velük táplálkozó világító egysejtű pedig sosem látott mértékben elszaporodhatott.

Az említett egysejtű akkor világít, ha mozdul a víz. Érkezik az éhes hal, a kis lények milliói fényleni kezdenek, ami odacsábítja a nagyobb ragadozókat, amelyek felfalják a kisebb halakat – érdekes védekezési módszer. De ugyanígy a parton megtörő hullámok mozgása is világításra készteti őket – a megfigyelők nagy örömére.

Ezek is érdekelhetnek