Vegyi háború az ókorban

Téved, aki azt hiszi, hogy a vegyi háború a XX. század találmánya. Majd kétezer évvel ezelőtt, Kr. u. 56-ban az Eufrátesz folyó partján fekvő Dura-Európoszban tizenkilenc római legionárius ereszkedett le a szűk föld alatti járatba, hogy meggátolja a szászánida katonák bejutását a városba az alagúton keresztül, az ellenség kardjai helyett azonban mérgező füst végzett velük.

BulvárUjlaki Ágnes2011. 03. 24. csütörtök2011. 03. 24.

Kép: Savaria Történelmi Karnevál Szombathely római légiós Fotó: Tóth Péter 2009. augusztus 21.

Vegyi háború az ókorban
Savaria Történelmi Karnevál Szombathely római légiós Fotó: Tóth Péter 2009. augusztus 21.

A perzsa szászánidák ekkor már több éve ostromolták a római kézen lévő várost. A föld alatti macska-egér játék nyomaira az 1920–30-as években bukkantak: francia régészek fedezték fel a tizenkilenc római katona, valamint egy perzsa harcos földi maradványait. Újabb kutatások szerint az történhetett, hogy a római helyőrség tagjai észlelték, hogy a szászánidák gőzerővel ásnak, így leereszkedtek a saját alagútjukba, hogy egy meghatározott ponton a perzsák nyakába ugorjanak.

A legionáriusok meglepetése nem sikerült, hiszen a szászánidák is hallották a rómaiakat, s így csapdát állítottak. Amint a rómaiak áttörték a födémet, a perzsák tüzet gyújtottak a saját alagútjukban, ként és bitument szórtak a lángokba, s így a rómaiak fojtogató gázzal találták magukat szembe, amely szénsavvá alakult át tüdejükben és megölte őket. Osztozott sorsukban az egyik perzsa katona is, aki szintén megfulladt.

A kijáratnál várakozó rómaiakat elriasztotta a füst, s társaik halálhörgése. Amikor a füst eloszlott, a perzsák beomlasztották a római járatot, a holttesteket pedig egymásra dobálták. De mivel az idő sürgetett, nem rabolták ki az elhunytakat, meghagyva páncéljukat, fegyvereiket, még az övtáskákban lévő zsoldjukat is. Csaknem 1900 évig feküdtek háborítatlanul.

Ezek is érdekelhetnek