Meghalt a zseniális kémnő

Kalandfilmbe illő, hosszú élet után meghalt a 98 éves Nancy Wake, egykori ausztrál kém és francia ellenálló. A Fehér Egér fedőnéven ismert Wake a világháború alatt egy ideig a Gestapo legkeresettebb személyei közé tartozott.

BulvárUjlaki Ágnes2011. 08. 23. kedd2011. 08. 23.
Meghalt a zseniális kémnő

A fiatal nő Európában lett újságíró, és összeházasodott Henri Fiocca francia üzletemberrel. A második világháború alatt az ellenállás hírvivője lett, később pedig mint szabotőr és kém tevékenykedett Párizsban.

Miután leleplezték, sikerült Londonba menekülnie, de férjét elfogta, megkínozta és megölte a Gestapo. Nancy később visszatért Franciaországba, ahol fontos szerepet töltött be London és a helyi ellenálló csapatok kapcsolattartójaként.

Wake világháborús tevékenységét számos kitüntetéssel jutalmazták, megkapta többek között a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Szabadság-érdemrendet és az ausztrál Companion of the Order of Australia nevű, civileknek adományozható legmagasabb rangú állami kitüntetést.

A 2003 óta egy londoni szanatóriumban élő matróna alig egy hónappal 99. születésnapja előtt halt meg. „Nancy Wake kivételesen bátor és talpraesett nő volt, akinek merész hőstettei szövetségesek százait mentették meg és segítettek véget vetni Franciaország náci megszállásának” – mondta Julia Gillard ausztrál miniszterelnök.

Nancy életéről film készül.

Ezek is érdekelhetnek