Croissant: a magyar születésű francia

Ha a croissant kifejezést halljuk, leginkább a dijoni mustárt és a bordeaux-i bort társítják hozzá a képzeletünkben. Nem csoda: a croissant a franciák legismertebb és legkedveltebb péksüteménye.

BulvárThuróczy Zsófia2010. 10. 01. péntek2010. 10. 01.
Croissant: a magyar születésű francia

A reggeli kávé mellé kínált, kifli alakú leveles tészta egész Európában gall specialitásként ismert. Ám ami franciának tűnik, az valójában Magyarországról származik. Legalábbis a legenda szerint. A croissant szó szerint „növekvő holdat” jelent – s ennek megvan a maga története.

A croissant akkor született, mikor a XVII. században a török vissza akarta foglalni Budát (más források szerint Bécset). Az oszmán sereg megpróbált betörni az elbarikádozott királyi városba, ám a magyarok elkeseredetten védekeztek. Ekkor a félhold harcosai cselt eszeltek ki: éjszaka alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be. Ám nem számoltak a pékekkel, akik pirkadat előtt már szorgosan dolgoztak: észrevették, hogy a lábuk alól zaj szűrődik fel, ezért riadót fújtak. Ezzel megakadályozták, hogy a törökök bevegyék Budát.

A diadal jeléül a pékek a török zászló félhold alakjára formázott a leveles tésztát sütöttek a város lakóinak. Bécsben – ahol szintén megszenvedték a török elleni harcokat – ugyancsak hamar rákaptak az új péksüteményre. S az osztrák születésű Marie Antoinette – Mária Terézia lánya – honosította meg a croissant-t a XVIII. századi Franciaországban.

Bár kultúrtörténészek időközben kimutatták, hogy ez a legenda nélkülöz minden valóságalapot, azért a croissant egy kicsit a miénk is...

Ezek is érdekelhetnek