Drakula gróf igaz története

Már a régi jó rémtörténetekben sem bízhat az ember… Báthory Erzsébetről kiderült, hogy csupán koncepciós per áldozata, szó sem volt szűzlányok vérében fürdésről. Most pedig Drakula gróf rehabilitációja került napirendre.

BulvárUjlaki Ágnes2010. 07. 28. szerda2010. 07. 28.
Drakula gróf igaz története

Román történészek szerint a havasalföldi fejedelem csupán lejárató propaganda-hadjárat áldozata. Egyáltalán nem volt szörnyeteg, csak kemény legény. Ezt igyekszik igazolni a bukaresti Román Nemzeti Művészeti Múzeum most megnyílt kiállítása. Festményekkel, korabeli kéziratokkal, levelekkel támasztják alá, hogy semmivel sem volt kegyetlenebb, mint bármelyik korabeli nagyúr. És csak a Nyugat csinált belőle fenevadat. A múzeum munkatársai szerint a Drakula (nevének jelentése kb. Sárkányfi) köré szőtt legendák arra szolgáltak, hogy a félig ismeretlen Kelet-Európát primitívnek és minden gonosz forrásának mutassák be.

Nem lesz könnyű a gróf sajtóján javítani. Az ír Bram Stoker 1890-ben találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad, azaz a későbbi Vlad Ţepeş (Vlad, a „karóbahúzó”) legendájáról. E karakter nyomán hatévi kutató­munkával alkotta meg Stoker a figuráját. Bár hihetetlen, de Stoker sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája. Sokáig gondolkozott a cselekményen. Többek közt a British Libraryben és Whitby könyvtárában kutatott. A regény 1897-ben megjelent, és azonnal hatalmas sikert aratott. Azóta számtalanszor kiadták és többször is filmre vitték a világ legismertebb rémtörténetét.

Őszintén szólva, volt mire alapozni a sztorit. Például Drakula egyik saját kezű levelére. „Asszonyokat, férfiakat, fiatalokat és időseket öltem meg, összesen 23 884 török és bolgár vére folyt, és azokat még nem is számoltam, akik a házaikban égtek” – olvasható 1462-ben írt levelében. III. Vlad ugyanis többször vezetett rab¬lóhad¬járatot az említett népek települései ellen, de például Erdélybe is többször betört seregével. Halála körülményei sem tisztázottak: a legismertebb változat szerint 1476-ban, 45 éves korában került török kézre és karóba húzták. Tehát nehéz lesz tisztára mosni. De legalább vámpír biztosan nem volt. Vagy ki tudja...?

Ezek is érdekelhetnek