Lepkeszárny őrzi a pénzünket

Nanotechnológiai módszerekkel első ízben sikerült előállítani a lepkeszárny mesterséges mását. Amit, mint különleges biztonsági formát, fel lehet használni például a bankjegyek megjelölésére, így nehezítve meg a hamisítók dolgát.

BulvárValló László2010. 06. 14. hétfő2010. 06. 14.
Lepkeszárny őrzi a pénzünket

Régóta kutatják a biológusok, hogy mitől színesek a rovarok, mi adja a trópusi lepkék hihetetlen színgazdagságát. Kezdetben mindenféle színanyagokra (pigmentekre) gyanakodtak, ámde a rovarszárnyakon semmi ilyesmit nem találtak. Az elektronmikroszkóp kellett ahhoz, hogy felfedezzék: semmiféle színanyagról nincs szó, hanem a lepkeszárnyakon lévő mikroszkopikus szerkezet felelős a nem egyszer káprázatos színekért. Ahogy változik a szárny mikroszkopikus felülete, úgy módosul az erről visszaverődő fény, s így képződnek a legkülönfélébb színek.

A Cambridge-i Egyetem kutatói az indonéz fecskefarkú lepke szárnyszerkezetét vették górcső – azaz elektronmikroszkóp – alá, és derítették ki az egyes színek felületi hátterét. Ennek ismeretében most először alkották meg a lepkeszárny nanotechnológiai eszközökkel elkészített miniatűr mását.

S közben rájöttek, hogy felfedezésüknek gyakorlati haszna is lehet: felhasználhatják például a bankjegyek hamisítás elleni védelmére. Még dolgozniuk kell az elképzelés valóra váltásán, de már a közeljövőben eljuthat odáig a dolog, hogy a lepke nehezern utánozható színeit a bankjegyeken, a hitelkártyákon vagy más fontos okiratokon láthatjuk viszont.

Ezek is érdekelhetnek