Vége a vallásszabadságnak?

Az elmúlt években a világon egyre többen kényszerülnek elviselni a valláson alapuló társadalmi ellenségességet és a vallásgyakorlást korlátozó kormányzati intézkedéseket. Vajon hová vezethet ez tendencia?

BulvárKovács Réka2011. 08. 18. csütörtök2011. 08. 18.
Vége a vallásszabadságnak?

2006 és 2009 között a világ lakosságának jelentős részét érte hátrányos megkülönböztetés vallási hovatartozása okán. – derült ki a Pew Research Center’s Forum on Religion & Public Life szakértőinek tanulmányából. Míg a vallási korlátozások tekintetében a népesség csupán 1 százalékánál volt tapasztalható enyhülés, addig 32 százalékánál (ez mintegy 2,2 milliárd embert jelent!) ennek az ellenkezője tapasztalható.

A 198 országból 23-ban újabb, a hittételeket és vallásgyakorlást érintő korlátozások kerültek bevezetésre, 12-ben enyhítették ezeket, míg a fennmaradó 163 államban nem változott a helyzet. A világ 25 legnépesebb országában, ahol a teljes populáció 75 százaléka él, 8-ban jelentősen nőtt a korlátozások aránya, és dehol sem csökkent – olvasható az ELTE hírlevelében. Az ellenséges hangulat leginkább Kínában, Nigériában, Oroszországban, Thaiföldön, illetve több európai államban (Bulgária, Dánia, Oroszország, Svédország, Egyesült Királyság) volt tetten érhető, míg Egyiptomban és Franciaországban a kormány vezetett be a vallási közösségeket érintő korlátozásokat.

A vallási csoportokkal szembeni ellenséges hangulat sokszor agresszióra váltott, s az ebből az okból elkövetett gyilkosságok, bántalmazások, bebörtönzések, kitelepítések száma is radikálisan megnőtt. A vallási gyűlöletből és előítéletből fakadóan a világ országainak háromnegyedében követtek el egyének vagy csoportok bizonyos vallási irányzatok követőivel szembeni erőszakos cselekedetet, tömeges erőszakra pedig minden negyedik államban került sor.

Ezek is érdekelhetnek