Volt egy álom – mi lett belőle?

Barack Obama amerikai elnökké választásával az etnikai kisebbségek a szebb jövő lehetőségét látták megcsillanni. Azt remélték, hogy az évtizedek óta tartó etnikai harcok után végre beköszönt a béke.

BulvárKovács Réka2011. 08. 31. szerda2011. 08. 31.
Volt egy álom – mi lett belőle?

Martin Luther King Jr. híres beszédének emléknapja alkalmából a Gallup közvélemény-kutató cég felmérést készített, melyben azt vizsgálták, hogy az Obama-kormányzat idején ténylegesen beköszöntött-e a béke az etnikai csoportok között? Míg a választások után az amerikaiak 70 százaléka számított arra, hogy az elnöki terminus alatt jelentősen javulnak az etnikai kapcsolatok, ma már mindössze 35 százalék véli úgy, hogy valóban javult a helyzet Obama beiktatása óta – olvasható az ELTE hírlevelében.

Velük ellentétben 23 százalék szerint rosszabb lett, 41 százalék szerint nem változott a helyzet. Az optimizmus elillanni látszik, ugyanis legutóbb 2009-ben vizsgálta ezt a kérdést a kutatócég, s akkor 41 százalék foglalt állást a javulás mellett, 22 százalék ennek az ellenkezőjét vallotta, és 35 százalék vélekedett úgy, hogy nem változott a helyzet.

Martin Luther King Jr. híres beszéde, a „Van egy álmom…” 1963. augusztus 28-án hangzott el, de úgy tűnik: 48 évvel később még mindig csak álom marad.

Ezek is érdekelhetnek