Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem titok: utoljára kollégista koromban kotyvasztottam zacskós leveseket, s mind ez idáig nem is támadt bennem irántuk nosztalgia. Mostanában azonban arra kaptam fel a fejem, hogy e készítmények új arcukat mutatják. Régen ugyanis azt hittem, hogy ezeket a félkész étkeket kínjában eszi az ember: vagy mert elfogyott a zsebpénze, vagy mert nincs rendes konyhája. Csakhogy újabban azt sugallják nekünk a reklámok, hogy ezek nagyon egészségesek, sőt, jobban járunk velük, mintha friss zöldséget, gyümölcsöt, húst ennénk. Elég egy kis tasakot a táskánkba csúsztatni, s mindjárt fittek leszünk a munkahelyünkön.
A rábeszélés hatására próbáltam ki a Maggi „egy adag zöldség” leveseit, s a paradicsomkrém valóban ízlett, ellenben a zöldborsó, a brokkoli porítva és pürésítve már nem bűvölt el. A régi vadkempingezések hangulatát idézte a Knorr grízgombóc- meg a Coop daragaluska-levese. Ám sátor és borszeszégő nélkül nem találtam romantikusnak az ízüket – pedig a daragaluskába még pálmaolajat is kevertek.
A múltidézéssel egybekötött főzőcskézést a Maggi gulyáslevesével zártam, a zacskó ugyanis gazdag ízeket és még nagyobb zöldségdarabokat ígért. A vak kóstoláson megbukott volna az étel, a paprikás lé ugyanis nem idézte behunyt szemem elé a marhalábszárból főtt, jó esetben bográcsban rotyogó levest. Az meg főleg elkedvetlenített, hogy az összetevők közt 0,89 százalék (!) húst találtam, azt is sertésből.
A csomagolásra nyomott felirat bölcsen felhívta figyelmemet, hogy az egészséges táplálkozás a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok helyes arányára épül, s hogy egy dolgozó nő megúszhatja fogyókúrás vacsoráját egy ilyen tányér levessel. Sőt, újabban a világhálón olyan diétákat ajánlanak, melyek minden napján el kell kanalazgatni egy-egy tasaknyi porból készült lét.
Elhiszem, hogy ez működik. Az ember néhány zacskó után inkább leszokik az evésről is...
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu