Káosz ellen tömörülve

Végre felvirradt a facér, elvált, netán szalmaözvegy férfiak napja! Megalakult ugyanis a Magyar Férfi Szövetség (MFSz), s bár nem éppen stílszerű, hogy ezen jeles eseményről egy nő tudósítson, ezúttal talán elnézik ezt a teremtés koronái.

Család-otthonPalágyi Edit2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.

Kép: Férfiszövetség - jobbra Kaszás Mátyás 2007.12.02. fotó: Németh András Péter

Káosz ellen tömörülve
Férfiszövetség - jobbra Kaszás Mátyás 2007.12.02. fotó: Németh András Péter

– Pénteken mondták ki a válásomat – vág bele Szabó Tibor, a szövetség alapító elnöke, akivel egy kizárólag férfiaknak szóló főzőkönyv bemutatóján akadtam össze. A 42 éves villamosmérnök fél éve él egyedül. Nem hiába dolgozik azonban hivatásos ötletfejlesztőként! Legutóbbi écája, az MFSz ugyanis mentsvárat jelent a női járom alól szabaduló sorstársaknak. Tibornak szöget ütött a fejébe, miért is ne hozhatnának létre egy tudásközpontot a kihalt lakásban boldogulni vágyó hapsik számára. Azaz: amire valamelyikük rájön, azt rögvest megosztja sorstársaival. Így nem esnek át mindannyian a magányos farkasok gyermekbetegségein – bocsánat a képzavarért –, mondjuk nem lesz mosás után az összes pasi fehérneműje egységesen rózsaszín a közéjük keveredett piros zoknitól. A gondolat már áthatotta egész Európát: a skandináv országokban túlélőcsomagokat árulnak elárvult hapsiknak.
Egy nő nem is gondolná, milyen nehézségekkel szembesül a magára maradt férfi. Órákig ténfereg a bevásárlóközpontban, rendre eltéved, s bedől minden reklámnak. Megvesz egy akciós, nyolckilós mosóport, amit aztán kerek két esztendeig használ. Majd nem megy többet üzletbe, viszont az interneten sóznak rá minden bóvlit.
A szövetség élharcosai szerint viszont a válás nem egyenlő az öngyilkossággal, sőt… Ők nem hajlandók beletörődni abba, hogy a 35 és 55 éves koruk közt egyedül maradó urak fele sajnos hajléktalansorsra jut. Az MFSz hívei bíznak abban, hogy a sokat megélt férfitársak legalább egymásban bizalmat ébresztenek, s így vállvetve gyürkőzhetnek neki a főzésnek.
– Amikor már harmadik napja még mindig csak egy üres sörösüveg nézett velem farkasszemet a hűtőszekrényből, kezdtem ráébredni, hogy valamit tennem kell – mesél a különköltözése utáni első napokról Kaszás Mátyás, a Főzőkönyv pasiknak című alapmű szerzője. Szakács-pályafutását a pirítóssal kezdte. Aztán, ahogy teltek a hónapok, egyre otthonosabban mozgott a konyhában, s lassan már a fagyasztott bélszínroló kisütése sem riasztotta vissza. Ma már azt is tudja, hogy a kenyeret szeletelve célszerű a fagyasztóba tenni, különben a jégtömbbé vált élelem csak fűrésszel lesz vágható. Azt is kitapasztalta, hogy négy nap alatt minden fogásra ráun, ezért hetente kétszer érdemes bekapcsolni a tűzhelyt. Mátyás új alapokra helyezte a konyhai műveleteket: a fogások alapanyagait söröskorsóval és feles pohárral méri ki, s az étel elkészültének idejét a közben felhajtott sörök számával fejezi ki.
A férfiszövetség tagjai tehát nem csüggednek, sőt, erősen bizakodnak, hogy hihetetlen erőfeszítéssel bár, de legyűrik a feleségek és barátnők távozásával keletkező káoszt. Igaz, hogy mire idáig eljutottak az egységfrontba tömörült urak, Selmeczi Tibor, a Mikroszkóp Színpad művésze – aki nem restellt feleségével érkezni a könyvbemutatóra – már nem bírta tovább, s közbeszólt:
– Nem lenne egyszerűbb szerezni egy nőt?!

Ezek is érdekelhetnek