Teszt-vesz sarok

Gagyi kütyük

Család-otthonPethes József2008. 01. 25. péntek2008. 01. 25.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Teszt-vesz sarok
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nem tudom, ki hogyan van vele, de én megpróbálok céltudatosan vásárolni, csak azt veszem meg, amire szükségem van. Kaptunk azonban már néhány olyan ajándékot, amit nem használtunk, még ki sem próbáltunk. Ilyen volt például az autóban működtethető porszívó, az elektromos fogkefe és egy olyan eszköz, ami szétválasztja a tojás sárgáját a fehérjétől. Ez utóbbi kézzel könnyűszerrel megoldható, szinte gyerekjáték. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki soha nem kap bóvlit, használhatatlan tárgyat. Akikkel ez megtörténik, azok nem tehetnek mást, mint hogy a kukába dobják ezeket, vagy jobb esetben elküldik a Hulladék Munkaszövetségnek. Ez a szervezet még novemberben, a Ne vásárolj semmit! napon arra kérte az embereket, hogy küldjenek be olyan tárgyakat, amiket teljesen fölöslegesnek tartanak, és nélkülük ugyanolyan boldogok lennének, mint velük (vagy még boldogabbak). Nos, a felhívásra számtalan borzalmas árucikk érkezett. A legszenzációsabb darabokból vándorkiállítást állítottak össze, melyet először Hatvanban lehetett „megcsodálni”.
Talán a gyártója se tudja megindokolni: miért és mire jó például a ventilátoros toll, a világító párna, a gyerekpóráz, a motoros nyalóka vagy az elemes buborékfújó? A „Fölösleges Áruk Fóruma” elnevezésű kiállítás tárgyai ugyanis teljesen hiábavalók, a rájuk költött összeg ablakon kidobott pénz. Ilyen például a vadászrepülőgép alakú ébresztőóra, a morzsaporszívó, a popcornvilla, a kutya-babakocsi, a sörnyitó gyűrű, a halálfejes pirítóst produkáló készülék, a hátvakaró, a szívószálas, papírdobozos vodka vagy a napelemes, ventilátoros sapka. Karácsony előtt különösen sok fölösleges árut vettek az emberek, így a frissen beküldött tárgyak között van például teafilter-áztató műanyag pingvin, szagos baba, elektromos fogkefe és ceruzahegyező. Az eszközök között élen járnak az elektromos működtetésűek: akad közöttük nyalóka, sőt krumplihámozó is, ami nemhogy segítené a munkát, de még hátráltatja is. Ezek az áruk duplán terhelik a környezetet: először elkészítésük során, majd akkor, amikor a szemétbe kerülnek. Gyártásukhoz energiát és nyersanyagot kell felhasználni, és mivel szinte mindegyik műanyagból van, nem bomlanak le, így nem lehet őket újrahasznosítani sem.
Hatvan csak az első állomás, a következő hónapokban az egész országban, tizenhat helyszínen lesz látható a kiállítás. A szervezők szerint bővülni fog a tárlat, ugyanis folyamatosan érkeznek hasonló tárgyak. P. J.

Ezek is érdekelhetnek