Teszt-vesz sarok

Maszatra moszatot?

Család-otthonPalágyi Edit2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.

Kép: Tisztálkodás szappan egészség fürdőszoba 2008.01.15. fotó: Németh András Péter

Teszt-vesz sarok
Tisztálkodás szappan egészség fürdőszoba 2008.01.15. fotó: Németh András Péter

A föníciaiak kecskezsírból és bükkfa hamujából készítették az első szappant. Az ókori népek olyannyira megkedvelték e tisztálkodószert, hogy Pompei városának feltárásakor egy egész szappangyár megkövesedett nyomaira bukkantak. A középkorban a mosdatlanság divatja némiképp visszaszorította e terméket. Az orrfacsaró századok után nem véletlenül mondta egy Liebig nevű német tudós: egy nép kulturáltságának egyik mutatója, hogy mennyi szappant használ.
Tesztünk során a nap mint nap használt márkákat vettük szemügyre. Elsőként a Coop Beatrix nevű darabját, amit 59 forintért vásároltunk. A felirat szerint ez a „pink”, azaz a rózsaszín változat, de ne dőljünk be az ígéretnek: e kocka fehér, s jellegtelen illatával leginkább gyors kézmosásra való. Némi nosztalgiával tettük a kosárba a Caola gyöngyvirágos szappanát, amivel hajdan szekrényeket szagosítottunk. A magyar márkával dicsekvő árucikkért 119 forintot adtunk. Ám e szappan kinézete és összetétele alapján Beatrix ikertestvérének bizonyult – valószínűleg ugyanabban a román gyárban készültek –, csak utóbbiba több parfümöt löttyintettek. Nem hagytuk ki a Lux rózsakivonattal csalogató változatát sem. Ezért 99 forintot kérnek, így már nem számít luxuscikknek, s illata is csak azért érdekes, mert nosztalgiát ébreszt.
A szagos szappanok ideje immár leáldozott, újabban azt figyeljük, szárítja-e bőrünket a mosdószer. Aki így választ, inkább ad 269 forintot egy hidratáló krémmel dúsított Dove-ért, ez ugyanis nem cserzi a bőrt. Ugyancsak megbízható minőségű a Nivea mézzel és jojobaolajjal kevert terméke, ami ráadásul csak 149 forintba kerül.
Manapság a tusfürdők korszakát éljük, ám a jó öreg szappannak újabb reneszánsza kezdődött. Feltűntek az ajándéknak is beillő, kézzel készített, míves darabok. Elegáns üzletek illatoznak a banán-, meggykrém- vagy épp kávészagú csodáktól. Beszerezhetünk például Főnök szappant, amihez vízipaprika-kivonatot kevernek, hogy elsöprőbb legyen a hatás. A hölgyeket a Sellőlány fantázianevű különlegesség bolondítja, ehhez tengeri moszatot adtak. A merész nők 710 forintot is áldoznak rá, hátha segít a tengerészek elcsábításában…

Ezek is érdekelhetnek