Szülessen újjá a lakás is

Család-otthonPethes József2008. 03. 14. péntek2008. 03. 14.
Szülessen újjá a lakás is

Már csak egy hetünk van húsvétig, s az ünnepre való készülődés közepette illő lenne elvégezni a tavaszi nagytakarítást is.

Régebben a háziasszonyok a nagyhétre időzítették ezt a munkát, hiszen a húsvét a feltámadás, az újjászületés ünnepe, s előtte nemcsak lélekben akartak megtisztulni, hanem a környezetükben is. Egy hétvégén sok mindent meg lehet csinálni, főleg olyan csodaszerekkel, amilyenekkel a televíziós reklámokban próbálnak elkábítani bennünket. Csillog-villog minden ezektől a termékektől, de meg is kérik értük a pénzt. Közben pedig sokan nem gondolnak arra, hogy ezekben a háztartási tisztítószerekben olyan vegyi anyagok vannak, melyek károsak lehetnek az egészségünkre és a környezetünkre egyaránt.
Aki idegenkedik ezektől a készítményektől, megpróbálhatja a takarítást azokkal a csodaszerekkel, amelyekkel nagyanyáink is boldogultak. Mert emlékszünk azokra a boldog békeidőkre, amikor minden hókuszpókusz nélkül ragyogó rend és tisztaság honolt a lakásokban. Igaz, meg kellett dolgozni érte, de hát a mostani tisztítószerek sem végzik el helyettünk a munkát. Szóval, aki olcsón és környezettudatosan szeretne takarítani, annak nem kell mást beszereznie, mint ecetet, szódabikarbónát, citromlét, mosószódát és dörzsölő szivacsot. Ma is vannak olyan háziasszonyok, akiknek a fürdőszobában elegendő csak az ecet és a szódabikarbóna. Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel még hatásosabb. A szódabikarbóna önmagában vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. A vécét szintén szódabikarbónával vagy ecetes vízzel érdemes kisúrolni, ugyanis a lefolyótisztítók a legagresszívabb és egészségünkre legkárosabb bolti szerek közé tartoznak. Ezért szelídebb, ugyanakkor hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, és forró vízzel leöntjük.
A konyhában azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek, szintén csínján kell bánni a vegyi anyagokkal. Dörzsszivacs mellé súrolószerként megteszi szintén az ecet és a szódabikarbóna. Ez utóbbival a tűzhelyet is lehet tisztítani, mosószóda társaságában. De talán a legszerencsésebb, ha nem hagyjuk ráégni a kifröccsent ételmaradékot, hanem minden sütés-főzés után áttöröljük. A mikrohullámú sütőbe pedig tehetünk egy tál citromos vizet, hogy párologjon. A citromos gőz feloldja a megszáradt szennyeződést, és így könnyebben ki lehet törölni nedves ruhával. A szódabikarbóna kiváló szagtalanító, például a hűtőszekrényben érdemes tartani egy nyitott zacskót. A bolti légfrissítők és szagtalanítók ugyanis allergiát, légúti panaszokat okozhatnak, szennyezik a levegőt. Ezért szerencsésebb gyakrabban szellőztetni, illatosítónak pedig illóolajokat tartalmazó szárított virágokat, gyümölcsöket szórjunk ki. Húsvét előtt cseréljük le a függönyöket, s a tisztát a lemosott ablakokra tegyük fel. Ehhez is elegendő az ecetes víz és az  újságpapír. A piszok nagyját lemoshatjuk szappanos vízzel, utána jöhet az ecetes vizes átmosás, végül a szárítás újságpapírral.

Ezek is érdekelhetnek