Teszt-vesz sarok

Pacsulit gázálarcban

Család-otthonPethes József2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: Kecskemét, 2008. március 17. Húsvéti locsolókölni. Fotó: Ujvári Sándor

Teszt-vesz sarok
Kecskemét, 2008. március 17. Húsvéti locsolókölni. Fotó: Ujvári Sándor

Kedves fiúk, legények és legénykedők! Azt javaslom, húsvétkor is emlékezzetek Bartók Bélára: ő csak tiszta forrásból merített. Cselekedjetek ti is hasonlóképpen, töltsetek meg egy vödröt, egy kannát vagy egy poharat tiszta vízzel, és azzal locsoljátok meg a lányokat, az asszonyokat. Mert ennek van hagyománya, hajdanán is vízzel öntötték nyakon a nőket, nem pedig pacsulival. Ez utóbbi szokás csak fél évszázada jött divatba, amikor majd elájultunk a Krasznaja Moszkva „illatától”. Menő márkának számított, gyerekkoromban nem is sikerült megkaparintanom, így maradtak a vidéki vegyesboltokban kapható üvegcsék a jellegzetesen átható szagokkal.
Bár az ünnepi locsolkodás közepette ma már előkerülnek drágább kölnik és parfümök is, de az illatok kavalkádja émelygő nyomot hagy mindenkiben. Ezért meg lehet érteni azokat a nőket, akik ilyenkor száműzik magukat férfimentes övezetbe vagy bezárkóznak, netán megadva magukat felöltik a szennyesládából előkotort védőruháikat. A manapság kapható locsolókölnik ugyanis továbbra is pacsulik a javából. (Hogy mi az a pacsuli? Silány, átható szagú illatszer, nevét egy olyan indiai növényről kapta, amiből parfümöt készítettek.) Dobozuk már nem sokat árul el az illatot kölcsönző növényről – biztosan azért, mert a parfümnek semmi köze hozzá. Például az Éden névre hallgató kölninek több változata is van a jázmintól a gyöngyvirágig, az ibolyáig, az orgonáig, de mintha mindegyiknek ugyanolyan szaga lenne. Az összetevők között ugyanis a denaturált alkohol és víz mellett mindegyiken ez van feltüntetve: illatkompozíció. Egész kicsi üvegbe, 35 milliliteresbe zárták ezt a vécéillatosítónak is aligha jó folyadékot, amiből egy csepp kimeríti a környezet elleni izgatás fogalmát, szagát megérezve visszasírjuk a jó öreg Pitralont, a férfivonzerő titkát. Csak egy előnye van: csupán 245 forintért árulják. Csekélyke befektetésnek számít, már az első locsolásnál megtérülhet az ára, ha a gyerek pénzt kap… Ennél drágább, de a szaglószervet hasonlóan igénybe veszi egy török „márka”, a Roxanne. A 20 milliliteres, szív alakú üvegcse 295 forintba kerül. Ez is denaturált alkoholból, vízből és egy meg nem nevezett illatanyagból készült, E típusú adalékanyag felhasználásával.
Ezekhez aztán nagyon passzol az alábbi locsolóvers: Józsi vagyok, szép és laza. Locsoljak vagy menjek haza? Maradhatsz, válaszolja a lány, ha a saját parfümömmel öntözöl meg. Mert ha már nem tudsz tiszta forrásból meríteni, legalább add meg nekem a tiszteletet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek