Hurkok a hazugságvizsgán

Nem boszorkányság, hanem tudomány – ezt tartják szakmájukról a grafológusok. A lélek titkait olvassák ki abból, hogyan kanyarítjuk a betűket, akár akarjuk, akár nem. „Rokonaik”, az írásszakértők hamisítókat lepleznek le.

Család-otthonPalágyi Edit2008. 06. 29. vasárnap2008. 06. 29.

Kép: Írás, grafológia 2004.06.14. fotó: Németh András Péter

Hurkok a hazugságvizsgán
Írás, grafológia 2004.06.14. fotó: Németh András Péter

Nagyhatalom lettünk – már ami az íráselemzést illeti. Igaz ugyan, hogy az 1870-es években Franciaországban virradt fel a grafológia hajnala, ám mi sem hagyjuk magunkat! Az utóbbi két évtizedben legalább tízezren végezték el a különféle magániskolák kurzusait, s ha másban nem, de az évente képzett grafológusok számában lepipáltuk a franciákat. „Az írás elárulja az embert, akár akarja, akár nem” – tartotta az író, Stefan Zweig. A grafológusok tehát kikérik maguknak, hogy kristálygömbnél kucorgó jósnőnek nézzék őket.
Az 1950-es években még áltudománynak nyilvánították, s betiltották nálunk a betűk lélekelemző vizslatását. Románné Goldziher Klára, az íráselemzés hazai nagyasszonya, aki először bogozta ki az írás és jellem kapcsolatát, Amerikába emigrált. A nyolcvanas évek végén aztán átszakadt a gát, például hazánkban nyilvánították először elismert szakmává az íráselemzést.
– Előbb az asztrológiába ástam bele magam, aztán a tenyérelemzés kezdett érdekelni. Véletlenül azonban belebotlottam egy grafológuskurzusba, s néhány év múlva már magam is tanítottam az egri intézetben – meséli Sarlós Valéria. Nem adta fel persze pedagógushivatását, hiszen a katedrán hasznára lehet, hogy önkéntelenül is sok mindent kiolvas a diákok kézírásából, rajzaiból. Megeshet, hogy egy szótlan kamasz nem beszél a lelki problémáiról, ám ha a betűi vallanak helyette, a tanár még idejében észreveheti a baljós jeleket, s így megelőzheti a nagyobb bajt. A betűk kanyarítása szembetegségeket is jelez.
Kezdetben főleg tanárok jelentkeztek e tanfolyamokra, manapság viszont már orvos, mérnök és érettségizett diák is akad a hallgatók közt. Az egri székhelyű Országos Írásszakértő Intézet alapítója, Katona Ágnes mérnöki diplomával a zsebében, háromgyermekes családanyaként döbbent rá, hogy muszáj megváltoztatnia az életét. A pályamódosítás sikerült, igazságügyi írásszakértőként számos bűnügy nyomozását segíthette már. Megesett, hogy egy búcsúlevélről kellett kideríteni, vajon önpusztító hangulatban vagy megfélemlítve vetették-e papírra.
Az írásszakértőt akkor szólítják, ha egy szerződésen vagy épp végrendeleten kétesnek tűnik az aláírás, netán egy névtelen, fenyegető iromány szerzőjét kell felkutatni. A grafológust viszont akkor, ha a személyiség rejtett vonásaira vagyunk kíváncsiak. Jól jöhet ez akkor, ha új kollégát, netán új társat keresünk.
Sokan saját kedvtelésükre fürkészik a betűk titkait, míg mások bizonyosak benne, hogy egy új tudomány születésénél bábáskodnak. A Pécsi Egyetemen felvették a tanrendbe a grafológiát, s megszületett az első tankönyv is. Idén márciusban pedig, Európában elsőként, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen indult el a másoddiplomás írásanalitikus-képzés. A rendőrség és a honvédség számára sem haszontalan, ha a kollégák elmélyülnek az írásképek vizsgálatában, a titkosszolgálatoknál szorgoskodók pedig egy új felderítési eszközt kapnak a kezükbe. A négy féléves kurzusra polgári hallgatókat is felvesznek.
A betűink éppúgy árulkodnak rólunk, mint az ujjlenyomatunk. A „d” a szüleinkhez fűződő viszonyról regél, az „a” az énképünkről. A profik csak rápillantanak egy „gy” betűre, s máris látják, az írójuk mit domborít a párkapcsolatban. A túl hangsúlyosra rajzolt „g” például önző személyt sejtet, s ha még laszszó formájú hurkot is rajzol hozzá, elszánta magát a félrelépésre. Vigyázat, egy jó elemzés felér egy hazugságvizsgálattal!

Írj, és megmondom, ki vagy! Hippokratész, az orvostudomány megalapozójának tartott ókori görög bölcs négy személyiségtípusra osztotta az embereket. Naná, hogy a grafológusok számára a kézírásuk alapján felsejlenek a különböző egyéniségek!

Szangvinikus. Vidám és őszinte, lehet kicsattanóan jókedvű vagy halálosan bánatos. Optimista beállítottsága felfelé menő sorokat eredményez. Lényéhez nyitott oválok társulnak, energiaszintje és írása egyenetlen, hisz hangulatingadozásai magukkal ragadják.
Flegmatikus. A nyugalmat és az állandóságot kedveli. Kiegyensúlyozott kedélyű, gyakran befelé forduló, passzív. Átlátható, letisztult írásképe jellegzetes, egyénies. Ováljai zártak, esetleg duplán is. Írása inkább balra dőlő, de semmiképp sem jobbra.
Melankolikus Észember, aki igényli a rendezett körülményeket és a biztonságot. Írása precízen tagolt, megfontolt vonalvezetés jellemzi. Általában zárt ovállal és precízen kitett ékezetekkel ír. Átlátható íráskép és pontosan tartott margó jellemzi.
Kolerikus. Társaságkedvelő személyiség, gyakran temperamentumos. Írására egyénisége teljesen rányomja bélyegét. Jobbra dőlő sorai nem tartják a szabványmargót, főleg a jobb oldalon. Gyakoriak a díszítések, az egyénies betűkapcsolatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek