Jogi esetek

Ki fizet a Mikulás-csomagért?

Család-otthonTanács Gábor2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.
Jogi esetek

Heti esetünkben parkolásról lesz szó, szűken véve pedig arról, hogy kinek kell megfizetnie a parkolási bírságot, ha a jármű üzemben tartója nem azonos a szabálytalanul parkolóval. A történet szereplője egy parkolótársaság, illetve egy gépkocsikat bérbe adó cég. A parkolótársaság egy szép napon hat évre visszamenőleg megküldte a cechet a cégnek. Ugyanis az autót bérlő, jellemzően külföldi ügyfelek vajmi keveset törődtek azzal, hogy parkolási díjat kellene fizetni: parkoltak, nem fizettek, a büntetés csekkjét tartalmazó kis piros tasakot (népszerű nevén: a Mikulás-csomagot) meg kidobták a kukába.
Az ebből származó bírságállomány már jóval túl volt az egymillió forinton, amikor a parkolótársaság úgy döntött, az autók üzembentartóján, a bérbe adó cégen veri le a kárát. Beperelte tehát, mondván, semmi köze ahhoz, hogy valójában ki ült a kocsiban. Az már a bérbe adó cég baja, ők az üzemben tartók, a bérlőkön hajtsák be ők a kárt.
Itt álljunk meg egy pillanatra. A jog logikája olyan, hogy nemcsak azt a szempontot veszi figyelembe, hogy kinek mennyiben van igaza, hanem hogy mi az egyszerűbb. Ha van egy kárláncolat, amiben mindenki károsítja a másikat, akkor könnyen lehet, hogy mindenki csak a sorban előtte állótól kérhet valamit, holott a józan paraszti ész szerint ha a sorban első a sorban utolsótól kérne, a többieket megkímélné a felesleges köröktől. Csakhogy akkor a bíróságon egy menetben kellene bizonyítani az egész láncolatot, minden szereplőt be kellene hívni, sőt adott esetben a bizonyítás lehetetlenné válna. E logika szerint gondolkodott a parkolótársaság, persze a maga malmára hajtva a vizet, hiszen egyetlen külfölditől is szinte lehetetlen bírságot behajtani, nemhogy kétszáztól.
Ez esetben a bíróság mégis így foglalt állást: a jog azt vélelmezi, hogy az üzemben tartó parkolt a tilosban, de ha bizonyítja, hogy nem így volt, sőt azt is megmondja, ki ült a kocsiban, akkor a gépkocsit használó személyt kell bírságolni. Mivel a cég minden egyes bérbeadást szerződésekkel tudott igazolni, ezért nem kellett fizetnie.

Ezek is érdekelhetnek