Nyári banánhéj

Ugyan nyáron az asztalunk változatosabb, mint mondjuk télen, de ennek ára, hogy a nagy melegben megnő a fertőzés veszélye. Érdemes megszívlelni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal jó tanácsait!

Család-otthonBudai Horváth József2008. 07. 11. péntek2008. 07. 11.
Nyári banánhéj

• Ne vegyünk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást. Bevásárláskor vigyünk több zacskót és szatyrot is, hogy a zöldségek, nyers húsok, kész termékek ne szennyezhessék össze egymást.
• Figyeljük meg a mélyhűtött áruk csomagolását: ha belül zúzmarás, tömbbé fagyott, ne tegyük a kosarunkba. A húsokat és a tejet 5 fok alatt tároljuk, míg a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 fok előnyösebb.
• A nyers húson bármikor lehet baktérium, akár szalmonella is, ezért a szeleteléséhez használjunk külön vágódeszkát és kést.
• A zöldségen-gyümölcsön rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet, így alaposan mossuk meg. Ajánlott két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni.
• A tojás frissességét ellenőrizhetjük vízbe merítéssel: a friss tojás lesüllyed, az állott pedig fent lebeg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek