Az orvos válaszol

RETINABAJOK jeligéjű olvasónk látásproblémákkal küzd, ezért a szemlencse és az ideghártya betegségeiről szeretne többet megtudni. A szemgolyót legbelül, vékony hártyaként, az ideghártya béleli ki.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2008. 10. 22. szerda2008. 10. 22.
Az orvos válaszol

A retinában, az ideghártyában találhatók a fényérzékelő idegsejtek. Retinaleválás során az ideghártya elválik az alatta levő rétegektől. A teljes leválást kisebb szakadások előzik meg. A szakadásokon keresztül az üvegtest a szövetek közé bújik, és ezzel felgyorsítja az ideghártya leválását. Ezáltal az ideghártya táplálása szűnik meg az alatta levő rétegekből, és emiatt elhal. Ez a folyamat vezet a látásromláshoz.
Az ideghártya elválását a környező szövetektől okozhatja vérzés, üvegtest-elfolyósodás, daganat vagy bármely okból fellépő folyadékszaporulat a hártya alatt. A betegség kialakulására hajlamosít az időskor, a cukorbaj, a rövidlátás és bizonyos sérülések. Retinaleváláshoz vezethetnek egyes szemészeti beavatkozások, de bizonyos esetekben családi halmozódás is megfigyelhető.
A betegség tüneteként sötét homályok jelennek meg. Néhány esetben villanásokat lát a beteg. A korán észlelt elváltozáson lézeres kezeléssel vagy más műtéti megoldással lehet segíteni. Emellett azonban az állapotra hajlamosító alapbetegségeket is rendezni kell; például a cukorbetegség kezelésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A páciens dolga, hogy a hirtelen kialakuló látásromláskor azonnal forduljon orvoshoz. A szakadások időben történő kezelésével megelőzhetők az ideghártya nagyobb sérülései és annak súlyos szövődménye, a vakság. Olvasónk esetében a gyógyulás attól függ, milyen régi és mekkora kiterjedésű a baj.

Ezek is érdekelhetnek