Idén szakad a nadrágszíj?

Akad, aki kristálygömbre esküszik, más inkább az ólomöntésre vagy a tarot kártyára. Újév táján nagy a tolongás a jövőbelátók és mágusok háza táján, ám most valahogy nem a szívbeli titkokra kíváncsiak az emberek. Inkább arra: el tudják-e majd adni a házukat, kocsijukat?

Család-otthonPalágyi Edit2009. 01. 02. péntek2009. 01. 02.

Kép: TOP50 Karpati Lili josno 2007.02.16. foto: Nemeth Andras Peter

Idén szakad a nadrágszíj?
TOP50 Karpati Lili josno 2007.02.16. foto: Nemeth Andras Peter

Nem szeretnék senkit riogatni, de… – rendre ezzel a mondattal kezdték az idei évre szóló prognózisukat a jövendőmondók. Egyetértettek abban, hogy embert próbáló nehézségeket tartogat a 2009-es esztendő. A kínai horoszkóp szerint ez lesz a Bivaly éve, s igen nehezen húzzuk majd az igát…
– Mi csak közvetítünk, a kártyákat a sors keveri – szögezte le mindjárt Binger Vilmos, a Magyar Jövőbelátók Egyházának főpapja. Magyarázkodása nem véletlen, mert szinte semmi kellemeset nem ígérhetett. Nemcsak hogy szorosra kell idén húznunk a nadrágszíjat, de az akár el is szakadhat a sok rángatástól. Igaz ugyan, hogy az országunk jövőjére kivetett kártyák közül nem hiányzott Fortuna szekere, ám azt a robbanás és az összeomlás negatív lapjai vették körül. Mintha nem volna, aki tolja azt a bizonyos szekeret…
Vilmos ólom- és viaszöntéssel igyekezett megerősíteni a prognózist, de megint azt látta, hogy a gazdasági válság egyre mélyül, a széthúzás pedig tetézi a bajt. S ez így lesz még másfél-két évig. A főpap azt tanácsolta: ha ég a ház, próbáljuk meg együtt eloltani, s ne meneküljünk a szélrózsa minden irányába.
– Máskor azzal kopogtak be az emberek, hogy a szerelem és az egészség dolgában kérjenek jóslatot. Most viszont arra kíváncsiak, hogy megmarad-e a munkahelyük, és túl tudnak-e adni az ingatlanon, autón, amit árulnak – magyarázta a főpap.
A jövőbelátók egyházát többek közt azért alapították, hogy elejét vegyék a „megélhetési jósok” kontárkodásának. Sőt, etikai kódexet állítanak össze az ezotériából élőknek. Ebben például olyan szabályok szerepelnek, hogy sose jósolj kiskorúnak, tapintatosan bánj a rossz hírekkel, és senkivel ne közöld a halála idejét. Binger Vilmos egy olyan felügyeleti szervről álmodik, amely szemmel tartaná a misztikus világ vámszedőit. Egy pakli jóskártyát bárki megvehet a trafikban néhány száz forintért, érvelt a főpap, ám ez nem jelenti azt, hogy ezzel jártasságot, gyakorlatot is szerez az illető. Csak a fővárosban háromezer bejegyzett vagy engedély nélkül munkálkodó mágus, jósnő és boszorkány fogadja a kíváncsi vagy épp hiszékeny ügyfeleket. Binger Vilmos állítja: a több száz éves megfigyelések szerint egy valódi mester jóslatai nagyjából 78 százalékos valószínűséggel válnak valóra. Ám a csalók és pancserek jövendölései csak véletlen ráhibázások lehetnek.
Ennél is meglepőbb dolgot állított az egri Petrovics Katalin, aki a füstölő illatától átjárt szobájában kínált hellyel. Kérésemre kivetette a cigánykártyát meg Lenormand kisasszony pakliját is. Katalin, akinek már a nagymamája is látó volt, bizonyos benne, hogy a gyakorlatlan kézben veszélyes fegyverré válhat a mágia. Ha valaki „műkedvelő” módon fekete mágiával, például a woodooval kísérletezget, visszafelé is elsülhet az átok. Megeshet, hogy esküdt ellensége helyett saját magának okoz kárt, fájdalmat az illető.
A halottak birodalmát sem érdemes bolygatni, különben átjáróház lehet a testünk, tanácsolta Katalin. Nem veszélytelen például, ha egy ingatag lelkű tizenéves az internet leírásaira hagyatkozva szellemidézésbe kezd. Akár pszichikai károsodást is szenvedhet a fiatal. Az egri asszony állítólag saját szemével látta azt a kamasz lányt, aki egy szeánsz közben kifordult magából, és férfihangon, idegen nyelveken szólt belőle a szellem. Hiába próbálták, nem tudták visszahozni őt a reális világba. Hajszálra olyan tüneteket produkált, akár a középkorban leírt ördöngösök.
Az idei esztendő kilátásait is kikémlelte Katalin, de az asztrológia csupa borúsat mutatott. Kora tavasszal belépünk a Mars évébe, és a háború, a viszály, az uralkodás bolygója erőteljesen felkavarja a nyugalmunkat. Ehhez járul a keserű gyógyszereket, keserves tanulságokat tartogató Szaturnusz, mely rossz együttállásba keveredik a Jupiterrel. A tüzes Mars, azaz a vörös bolygó sokakat erőszakossá tesz idén, pedig igencsak elkél az önmérséklet és a türelem. Hiszen csak 2012-re vetítenek elénk némi derűt a csillagok. Az lesz az az év, amikor a Vénusz, a szépség és a szerelem istennőjének bolygója végre megnyugtatja megtépázott idegrendszerünket.
Bár már ott tartanánk.


Jósló praktikák

• Kávézaccból jósolni hajdan nagyszerű kávéházi időtöltést jelentett. A törökös kávé zacca a csészére száradt, és ennek izgalmas rajzolatát elemezték.

• Kártyajósláshoz bármilyen pakli megteszi, de a legtöbben mégis a tarotra esküsznek. A Lenormand kártya arról a francia jósnőről kapta nevét, aki megjövendölte Napóleon bukását – persze emiatt kegyvesztett lett, és száműzték Párizsból.

• A tenyér jó jellemrajzot ad, és a betegségeket, házasságkötéseket is kiolvashatja belőle az avatott szem.

• Ólomöntésre újévkor kerítenek sort, a hideg vízben megdermedő olvadt ólom alakzata előrejelzést rejthet. Rontás vagy átok kimutatására viszont viaszt öntenek.

• Kristálygömb csak a profik kezébe való. Ha a jós lelki válságban van, nem tanácsos a gömbbe bámulnia, ugyanis démonokat szabadíthat el.

Ezek is érdekelhetnek