Az oroszok már a spájzban vannak

A negyvenes-ötvenes generáció nosztalgikus beszélgetések közepette gyakorta köt ki a kötelező orosz nyelvtanulás mellett. „Én is tanultam ám oroszt annak idején, de ma örülök, ha a betűket fölismerem” ,vagy „Régen utáltam az egészet, de most milyen jól jönne az a nyelvtudás” – hangoztatják sokan.

Család-otthonSzőke Johanna2009. 10. 14. szerda2009. 10. 14.
Az oroszok már a spájzban vannak

Napjainkban változásnak indult az orosz nyelv helyzete. Míg a rendszerváltás idején mindenki örömujjongások közepette dobta félre az orosszal bármiféle kapcsolatban álló tárgyat, ma már kezd visszabillenni a mérleg nyelve.

Juhász Gyula, az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Intézet nyelvi alelnöke elmondta: az orosz nyelvet ma három okból választják: racionális megfontolásból, az orosz kultúra miatt, vagy mert a tanulók egyszerűen csak egzotikusnak és érdekesnek tartják. Bármilyen indíttatásból is, az orosz kezdi visszanyerni népszerűségét a fiatalok körében. Egyre többen jelentkeznek orosz alapszakra (2009-ben összesen 430-an), orosz nyelvtanfolyamokra, illetve választják már a gimnáziumban a nyelvet – ahol csak lehet. Juhász Gyula szerint népszerűségét nézve az orosz nyelv jelenleg a 7. hely körül mozog hazánkban, ami nagyon jó helyezésnek nevezhető. Előtte természetesen olyan nyelvek szerepelnek, mint az angol vagy a német.

Orosszal karriert
A Kelet felé irányuló kapcsolatok kezdenek újraéledni, egyre több az üzleti szál a magyar és a keleti vállalatok között. Ha valaki angol és orosz nyelven is beszél, az vitathatatlan előnyt jelent az állásinterjúknál – nem egy multinacionális cég keres ilyen munkatársat közép- és kelet-európai leányvállalataihoz. Az üzleti élet mellett az idegenforgalom miatt is érdemes nekivágni a nyelvtanulásnak. Az oroszok előtt pár éve nyílt meg a kapu, mely eddig visszatartotta őket a külföldi nyaralásoktól. Most már egyre népesebb rétegek tehetik meg, hogy külföldön nyaraljanak, s a velük anyanyelvükön kommunikáló szállodák és éttermek sokkal jobban járhatnak, mint a csak angolul beszélők. Az oroszul tudó diákok számára pedig ideális nyári diákmunkának tűnik az orosz turisták navigálása szerte az országban.

Anyegin és a hagymakupolák
Szerencsére azok is sokan vannak, akik egyszerű érdeklődésből választják a nyelvet. Ez azért örömteli hír, mert a sok éven át mindenkire ráerőltetett, nem-szeretem nyelvből két évtized alatt érdekes és kihívásnak számító nyelvvé vált. Van olyan, aki azért választja, mert egyszer hallotta valahol és megtetszett a dallama, vagy mert vonzza a távoli orosz kultúra, vagy csupán szeretene eljutni úgy Oroszországba, hogy ne legyen teljesen kívülálló az idegen nyelveken ma még kevéssé beszélő oroszok között. És bár nem áll annyi külföldi ösztöndíj-lehetőség az egyetemi hallgató rendelkezésére, mint amennyi mondjuk Amerikában vagy európai uniós országokban, azért van miből választani. A Magyar Ösztöndíj Bizottság például teljes és részképzéseket, nyári egyetemeket kínál, továbbá saját zsebből is választható oroszországi nyári nyelvtanfolyam.

Tanítani is kell majd
A tanárképzést nézve nemsokára visszaüt a rendszerváltás óta eltelt évek teljes orosznélkülisége, s komoly hiány lesz orosztanárokból. Már nem maradtak sokan, akik aktívan tanítják az orosz nyelvet, de még nem lép be a biztos tudással rendelkező új nemzedék sem. Tehát az üzleti életen és az idegenforgalmon kívül a nyelvtanítás terén is hasznos lesz a minőségi orosztudás, hiszen ha folytatódik a növekvő érdeklődés, akkor nyelvtanárból is sokkal többre lesz szükség. Remélhetőleg az orosz is nemsokára egyike lesz a legnépszerűbb nyelveknek – kibővített tankönyv- és egyéb forrásarzenállal felvértezve –, maga mögött hagyva minden, a múltról megmaradt kellemetlen mellékízt.

Forrás: MOHA

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek