Három királyfi, három királylány

Magyarországon a legmagasabb a népességfogyás a környező országok közül, sőt, Románia mellett az egyetlen olyan ország, ahol kevesebb gyermek születik, mint ahány felnőtt meghal évente.

Család-otthonSzabó Enikő2009. 11. 29. vasárnap2009. 11. 29.
Három királyfi, három királylány

Dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője 2009 júniusában indította útjára a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat. Az elnevezésben a magyar népmesék üzente fogalmazódik meg: három királyfi, három királylány – három gyermek mentheti meg az országot.

A most indult programsorozat keretében a következő fél évben több egyetemi központot keresnek fel – Budapest, Miskolc, Veszprém, Pécs a tervezett helyszínek –, hogy a legfontosabb partnereket, a leendő szülőket közvetlenül szólítsák meg.

Felmérésekből kiderült, hogy az emberek nyolcvan százaléka öregkorára leginkább a gyerekeire támaszkodik, bennük bízik. A következő generáció nélkül nincs egészség- és társadalombiztosítás sem. Hogy miért születik mégis egyre kevesebb gyermek, annak a kutatók szerint több oka van:

1. A családtámogatási rendszer folyamatosan változik. Ez elbizonytalanítja a gyermeket tervező párokat: nem tudják, milyen juttatások járnak majd nekik, mennyire maradnak magukra életük legnehezebb – bár kétségtelenül legszebb – vállalkozásában.
2. Átalakultak a párkapcsolati formák: egyre kevesebb a házasság, az élettársi együttélés pedig – hiába elfogadott – nem kedvez a gyerekvállalásnak.
3. Egyre többen élnek szingliként: a magányos élet lehet kényszerű egyedüllét, de sokszor traumák, lelki sérülések eredménye.
4. Növekszik a gyermeket szülni nem tudó nők aránya. Ennek  – a környezeti, genetikai adottságokon túl – egyik lehetséges oka, hogy nagymértékben kitolódik az első gyermek vállalásának életkora. Ekkor már fennáll a veszélye, hogy biológiai okbokól végül gyermektelenek maradnak azok is, akik tudatosan terveztek és szerettek volna gyermeket.

Társadalmuk elfogadja a gyermektelenséget, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell megtenni mindent, hogy megállítsuk a népességcsökkenést. Fontos a család és a hivatás összeegyeztethetősége. Segíteni kell a nőket, hogy a karrier, munka mellett a családi életüket is teljes valóságában élhessék meg. Jó lenne, ha a munkaadók, a kormányzat nagyobb részt vállalnánakebben a feladatban. S nem szabad a média felelősségéről sem megfeledkeznünk: a család, az anyaság megbecsültsége nagyban függ attól, milyen hatások érik az embereket a reklámok révén.

Ezek is érdekelhetnek