Téli programok Pécsett

Az év legnagyobb programsorozata, az Irány Pécs! Európa Kulturális Fővárosa izgalmas programokkal várja a látogatókat – ezekből válogattunk néhányat, hogy márciusig senki ne maradjon le semmiről.

Család-otthonHardi Judit2010. 01. 19. kedd2010. 01. 19.
Téli programok Pécsett

Január 22.: A magyar kultúra napja
Pécs egész napos programmal várja az érdeklődőket a magyar kultúra napján. Óránként más és más zenei műfajokkal találkozhatnak a látogatók, akik interaktív programokban is részt vehetnek. Az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek azokkal a művészeti ágakkal, melyek jeles képviselőit este díjátadó ünnepségen tüntetik ki. A gálát a Pécsi Nemzeti Színházban rendezik meg. Az est programja Beethoven Hármasversenye, több jeles művész előadásában: a Pannon Filharmonikusok, a pécsi származású Kossuth-díjas zongoraművész Jandó Jenő, Kelemen Barnabás hegedűművész, s a szintén pécsi születésű fiatal tehetség, Várdai István csellóművész emeli a gála színvonalát. Az estély karmestere Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok nemzetközileg elismert zeneigazgatója.

Január 15-február 14.: „MEETING POINT 2” Nemzetközi Képzőművészeti Biennále
Arad és Pécs testvérvárosi egyezményének köszönhetően a „MEETING POINT 2.” Aradi Képzőművészeti Biennále – melyen pécsi-baranyai művészek is részt vesznek – a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely, valamint a román partnerszervezetek együttműködésében jön létre. Hogy mitől lesz nemzetközi a program? A kezdeményezéshez csatlakozott a Galériával és a várossal kapcsolatban álló Eszék és Pilzen is, aminek révén igazi közép-európai program valósul meg, három európai unióbéli és egy a közösségen kívüli ország részvételével. A programhoz csatlakozott az ausztriai Pöchlarn városa is, amelyben nemcsak a Kokoschka Dokumentation, hanem az Atelier An Der Donau révén a kortárs művészet egyik jelentős szimpóziuma is működik. A biennále célja a hagyományos festészet, szobrászat és grafika nyelvezetének, kifejezésmódjainak megőrzése. Ugyanezt a célt szolgálja az Aradon megrendezett „A hagyományos/ konvencionális képzőművészet szerepe a kortárs művészetben” alcímű kiállítás is.

Február-május: Horvát kortárs képzőművészeti kiállítások
A pécsi Csoport-Horda Galériában tekinthetik meg az érdeklődők jeles horvát, bosnyák, magyarországi horvát származású kortárs képzőművészek alkotásait. A program júniustól Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában folytatódik.

Március 1-május 30.: Pécs, Fünfkirchen, Pecuh – Egy soknemzetiségű város tér(idő)képe

Egy város tereiről, közterületeiről minden lakónak más és más kép él a fejében. E szubjektív képek a közös metszéspontjaikban lehetővé teszik a város egy képzeletbeli térképének felrajzolását. A közös benyomások alapján a terek, városrészek sajátos jegyekkel ruházódnak föl. Ugyanígy a városba idegenként érkező turista számára e térképen a főbb turisztikai látványosságok, jobb éttermek, kilátók, szebb kirándulóhelyek, fő tájékozódási pontok kapnak nagyobb szerepet. A szervezők a város saját közössége és az azt megismerni kívánók számára egyaránt új, olykor az előzetes ismeretekkel egybevágó, máskor azoktól teljesen eltérő térképet kíván megrajzolni, Pécs multikulturális „tér(idő)képét”. A kiállítás alapját a Pécsről – főbb tereiről, városrészeiről, lakóiról – szóló képek alkotják, s ezt olyan múzeumi tárgyak egészítik ki, amelyek által kézzelfoghatóvá válik Pécs multikulturális története. A kiállítás – a hagyományostól eltérően – nem csak a Janus Pannonius Múzeumban tekinthető meg, hanem köztereken is, például olyanokon, amelyeket éppen reprezentál. Pécs után a kiállítás Ulmban (június 15-október 5.), majd Berlinben (október 1-december 15.) lesz látható.

Március 3-5.: Mandulavirágzási Tudományos Napok – Kultúra és fenntarthatóság
A Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen belüli interdiszciplináris, egymás eredményeit megismertető fóruma – a téma- és kutatás-specifikus nemzetközi mini-konferenciák sorozata kiváló lehetőséget kínál az együttműködésre. A fenntarthatóság, a kultúra, a kulturális örökség témáival foglalkozó konferenciasorozat altémáit szakmai bizottság választja ki egy PTE-s és egy meghívott szakember vezetésével. A rendezvényt minden nap egy-egy nemzetközi hírű tudós, művész, alkotó, vagy közéleti személyiség nyitja meg.

Ezek is érdekelhetnek