A többség kiváltja a receptet

A hazai páciensek zöme beszedi az orvos által felírt gyógyszereket. A rendszeres gyógyszeres kezelésre szorulóknak csupán 14 százaléka nem váltja ki a receptet – többségük azért nem, mert túl drágák a pirulák.

Család-otthonRomvári Orsolya2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.

Kép: Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

A többség kiváltja a receptet
Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Hazánkban a gazdaságilag aktív korú lakosság csaknem ötöde (18 százaléka) szenved valamilyen krónikus betegségben (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), 7 százalékuk egyszerre többen is. Körülbelül 1,5 millió honfitársunk szorul rendszeres gyógyszeres kezelésre, az 50-59 évesek csaknem fele szed valamilyen orvosságot – derül ki az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által készített kutatásból.

Az átlagnál jóval nagyobb arányban szednek rendszeresen gyógyszert a nők, az alapfokú végzettségűek, a vidéki városokban lakók, valamint az aktív korúak közül az inaktívak.

Az AXA kutatásában azt is megvizsgálták, hogy mennyire tartják be a páciensek az orvosok által javallott kezeléseket. A rendszeresen gyógyszert szedők 86 százaléka az orvos által felírt készítményeket majdnem mindig kiváltja és be is szedi, nagyrészt a kezelőorvos utasításainak megfelelően.

A túlnyomó többség (76 százalék) azért nem váltja ki vagy nem szedi be előírás szerint a gyógyszert, mert magasnak tartja az árakat, 38 százalékuk említette a mellékhatásokat, 24 százalékuk egyszerűen elfeledkezik róla. Egytizednyien úgy vélekednek, hogy az orvos is tévedhet, ezért nem mindig tartják be az előírásokat, s egytizedük említette, hogy a gyógyszer helyett homeopátiás szereket szed.

Csaknem ugyanilyen arányt képviselnek azok, akik szerint sok időbe kerül a vényfelírás, ezért ha elfogy a gyógyszerük, időnként szüneteltetik annak szedését. S 7 százalék azok aránya, akik felülbírálják az orvos döntését, gondolván, hogy nem olyan súlyos a probléma, ezért nincs szükség a készítmény beszedésére. A válaszadók töredéke (3 százaléka) természetgyógyásza tanácsára negligálja a gyógyszerszedést.

Ezek is érdekelhetnek